buitenland

Waarom EU steeds vaker buiten hoofdstad Brussel wil vergaderen

Door Elif Isitman - 17 september 2016

Waarom worden er vrijwel geen toppen van de Europese Unie meer in Brussel georganiseerd? De EU-top in Bratislava van afgelopen vrijdag moet een tijdperk van ‘de-Brusselisering’ inluiden.

Politici moeten in de ‘echte wereld’ worden afgebeeld: ‘dit is onze poging om de Europese bubbel te de-Brusseliseren’, zeggen EU-bronnen na afloop van de top in Bratislava tegen Politico.

Slechte associatie met Brussel

Er zullen in de toekomst veel meer bijeenkomsten worden georganiseerd buiten Brussel, van oudsher de hoofdstad van de EU. De EU-top in Bratislava is daar het begin van. EU-diplomaten hopen schijnbaar de associatie met de stad Brussel weg te nemen. ‘Brussel wordt geassocieerd met crises en toppen die tot diep in de nacht doorgaan,’ zegt een andere bron.

Het voornemen om vaker toppen in andere Europese steden te houden maakt deel uit van het ‘Bratislava-proces’, dat vrijdagavond door de 27 Europese regeringsleiders werd gepresenteerd. Begin volgend jaar wordt een top georganiseerd in het Maltese Valetta, en in maart, ter ere van de 60e verjaardag van de Unie, een in Rome.

Logistieke problemen

Het organiseren van bijeenkomsten in het buitenland is een kostbare exercitie. Toch hopen Europese leiders op deze manier meer eenheid uit te stralen door ook beslissingen te nemen op plekken buiten de EU-hoofdstad. Volgens het Verdrag van Lissabon moeten geplande toppen in Brussel gehouden worden.

De voornaamste reden hiervoor is de logistiek: Brussel heeft alle faciliteiten die nodig zijn om dergelijke bijeenkomsten efficiënt te laten verlopen. Het kasteel aan de Donau in Bratislava, waar de regeringsleiders vrijdag bijeenkwamen, moest bijvoorbeeld hevig beveiligd worden met een vloot  van bewapende speedboten.

Niet iedereen is blij met de plannen. België klaagt bijvoorbeeld dat het net nieuwe gebouw voor de Europese Raad, dat 250 miljoen euro heeft gekost, bijna klaar is. De Belgische EU-ambassadeur zei tijdens de top in Bratislava dat het niet efficiënt is om buiten Brussel te vergaderen.

Het plan om ook elders te vergaderen zou in juli zijn geopperd door de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Kort daarop stelde Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, Malta voor, aangezien dat land in 2017 voorzitter van de EU is.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.