buitenland

Arabische leiders laten het afweten bij uitvaart Shimon Peres

Door Tom Reijner - 30 september 2016

In Jeruzalem is vrijdag de uitvaart begonnen voor de voormalige Israëlische president Shimon Peres, die woensdag op 93-jarige leeftijd overleed. Een militaire erewacht draagt de kist met zijn stoffelijk overschot van het parlement naar de nationale begraafplaats op de Herzlberg in Jeruzalem.

Namens Nederland is premier Mark Rutte (VVD) aanwezig op de uitvaart. De Amerikaanse oud-president Bill Clinton, die tijdens zijn loopbaan veelvuldig sprak met Peres, houdt een toespraak.

Abbas begroet door Netanyahu

Een van de meest opvallende leiders die de uitvaartplechtigheid bijwoont, is de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. Hij besloot om de trip te maken van zijn Fatah-hoofdkwartier in Ramallah naar de Israëlische hoofdstad, om op die manier eer te bewijzen aan de man die zich decennialang inzette voor vrede tussen de Israël en de Palestijnen. Bij aankomst werd hij begroet door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

De twee schudden elkaars hand. ‘Lang geleden, lang geleden’ was te horen uit Abbas’ mond. Netanyahu zei daarop dat hij ‘dit erg waardeert, ook uit naam van mijn volk’. Niet iedereen binnen Palestijnse gelederen is blij met het bezoek van Abbas. Terreurbeweging Hamas zei blij te zijn met het overlijden van Peres, en noemde hem een ‘crimineel’. Maar ook binnen Abbas’ beweging bestaat woede. Op een Facebookprofiel dat wordt gelinkt aan Fatah, is een cartoon te zien waarop Peres voor de poorten van de hel staat, schrijft Jerusalem Post.

Sisi en Abdullah? Waar zijn zij?

Daarmee is Abbas ook meteen de enige Arabische leider in Jeruzalem. Anderen, zoals de Egyptische president Abdelfattah al-Sisi en de Jordaanse koning Abdullah, laten het afweten. Van laatstgenoemde werd, behalve een brief aan de huidige Israëlische president Reuven Rivlin nauwelijks iets vernomen.

Deze recente ontmoetingen laten twee dingen zien: niet alleen zijn er toenaderingspogingen tussen Israël en een aantal Arabische staten, maar opvallend genoeg gebeurt het onderlinge geflirt…lees meer >
netanyahu

Vreemd, aangezien Peres en hij elkaar goed kenden. Abdullah stuurt Jawad Anani, een minister. Zowel Egypte als Jordanië – eertijds gezworen vijanden van de Joodse staat – heeft een vredesakkoord met Israël getekend. De Marokkaanse koning Mohammed VI zendt zijn persoonlijke adviseur Andre Azulai, die Joods is. De afgelopen tijd leek het er juist op dat moslimlanden in de regio openlijk banden aanknopen met de Joodse staat. Afgelopen juli gebeurde wat ­jarenlang ondenkbaar was: een Saudische delegatie bezocht Jeruzalem, onder het toeziend oog van Israëlische én Saudische media.

Ook de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontbreekt, terwijl hij nog niet zo lang geleden een akkoord sloot met Israël. Maar ondanks deze toenadering heeft hij zijn Witte Paleis in Ankara niet willen verlaten. Zou het iets te maken hebben met de ruzie, die plaatshad op de jaarlijkse topconferentie in het Zwitserse Davos, in 2009? Daar barstte Erdogan in woede uit tegenover Peres, die naast hem zat. De Turkse president noemde Gaza onder meer een ‘openluchtgevangenis’, en beende daarna boos weg, toen Peres zich verdedigde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.