buitenland

Zit Assad achter chloorgasbombardement Aleppo?

Door Bauke Schram - 07 september 2016

Volgens hulporganisaties en reddingswerkers hebben helikopters van het Syrische leger bomvaten met chloorgas gegooid op Aleppo. Zeker tachtig mensen zijn gewond geraakt en een persoon is overleden.

Het gaat om een aanval op een oppositiewijk in Aleppo, al jaren het toneel van een bloedige strijd tussen rebellengroepen en het Syrische leger. Het leger van de Syrische president Bashar al-Assad wordt ervan beschuldigd achter de aanval te zitten. Maar de autoriteiten in Syrië hebben nog niet gereageerd en in het verleden heeft het leger altijd gezegd geen chloorgas te willen gebruiken.

Aleppo: het toneel van een bloedige strijd

2016-08-02 00:00:00 epa05451971 A handout picture made available by the Syria Civil Defense Idlib branch shows rescue workers inspecting an object claimed to be a chlorine gas canister dropped by an unidentified military helicopter, in Saraqeb, Idlib, Northern Syria, 02 August 2016. According to the Syria Civil Defense volunteer group, at least 30 Syrians were affected by a Chlorine gas attack. Chlorine gas use as a weapon is banned by the Chemical Weapons convention. The allegations come one day after a Russian Mi-8 helicopter was shot down on the outskirts of Saraqeb city. EPA/MOTIE JALAL / SYRIA CIVIL DEFENSE IDLIB / HANDOUT ATTENTION EDITORS : EPA IS USING AN IMAGE FROM AN ALTERNATIVE SOURCE AND CANNOT PROVIDE CONFIRMATION OF CONTENT, AUTHENTICITY, PLACE, DATE AND SOURCE. HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES‘Chemische aanval’ in Syrië’ na neerhalen Russische helikopter

Het hele jaar al voert geweld de boventoon in het inmiddels bijna leeggelopen Aleppo. Aan het begin van de zomers hoopten de internationale betrokkenen nog op een staakt-het-vuren of een vermindering van het geweld, maar dat mocht niet baten.

Aleppo is de grootste stad van Syrië. Rebellenlegers, waaronder ook extremistische groepen, vechten al jaren om de stad met het leger van Assad. Volgens de Verenigde Naties wordt gifgas als wapen ingezet door zowel terreurgroep Islamitische Staat (IS), als het Syrische leger.

Chloor- en gifgasaanvallen

De bomvaten vielen volgens onder meer Al-Jazeera op een wijk waar vooral burgers wonen. Het gaat volgens internationale media om vier bomvaten. Een groot aantal kinderen is gewond geraakt en is naar een nabij ziekenhuis gebracht. Op beelden vanuit Syrië kan worden gezien dat de hulpdiensten de gewonden met water schoonmaken en luchtmaskers gebruiken.

De aanslag volgt de beschuldigingen van de burgerorganisatie Civil Defence: de groep beweert dat het leger van Assad al twee keer chloorgas heeft ingezet. Een van de twee aanvallen wordt onderzocht door de Verenigde Naties.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.