buitenland

Zo wil Frans Timmermans de EU ‘transparanter maken’

Door Elif Isitman - 28 september 2016

EU-commissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans heeft een plan gepresenteerd waarmee de Europese Unie transparanter gemaakt moet worden. Timmermans wil een verplicht lobbyregister instellen voor bedrijven, burgers en belangenorganisaties die afspreken met EU-parlementariërs en hoge functionarissen binnen andere EU-instellingen.

De voornaamste is de Europese Raad. De Europese Commissie heeft al een dergelijk systeem. ‘EU-instellingen moeten samenwerken om het vertrouwen van de burgers terug te winnen,’ zegt Timmermans.

Ook afspraken voorzittersland openbaar

Het voorstel komt twee weken na de jaarlijkse toespraak van voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie, waarin hij de EU ook opriep de burgers ‘niet meer bij de neus te nemen’.

Volgens de EU-commissaris hebben burgers het recht om te weten wie het EU-beleid probeert te beïnvloeden. Daarnaast wil Timmermans ook de afspraken van de EU-ambassadeur van de zittende, tijdelijke EU-voorzitterschappen openbaar maken. Eerder was dat Nederland, nu is het Slowakije. Vanaf 1 januari is dat Malta, en die afspraken moeten dan al onder het lobbyregister vallen, aldus Timmermans.

Het Europees Parlement hanteerde al een vrijwillig register, en de Europese Commissie stelde registratie in november 2014 verplicht. Timmermans wil dat de EU-instellingen het nu zo snel mogelijk eens worden over het voorstel.

Nog geen sanctiesysteem

EU-parlementariër Paul Tang (PvdA) vindt de maatregel niet ver genoeg gaan. ‘Het is goed dat iedere lobbyist zich voortaan moet registreren, maar normaal gesproken leg je een verplichting neer in een wet met duidelijke sancties bij overtreding’. Die ontbreken dus nog in het voorstel van Timmermans.

Ook wil Tang dat de commissie de eigen gedragscode aanscherpt, na de recente controverse rondom oud-commissaris Neelie Kroes en ex-voorzitter José Barroso. Die laatste zou al tijdens zijn Brusselse periode warm contact hebben gehad met zijn huidige werkgever, Goldman Sachs. Kroes ligt onder vuur omdat zij haar bestuursfunctie bij het bedrijf Mint Holdings op de Bahama’s niet meldde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.