buitenland

Wat u moet weten over het Hongaarse referendum

Door Bauke Schram - 02 oktober 2016

Zondag stemmen de Hongaren over het migrantenquotum van de Europese Unie. De premier Viktor Orbán voert campagne tegen het quotum, en spannend zal het niet worden: de overgrote meerderheid wordt verwacht tegen de EU-regels te stemmen.

In mei werd het referendum officieel gepland: de Hoge Raad, de curia, gaf toestemming voor het houden van het referendum. Het is meer dan alleen een referendum over het migratiebeleid van de EU: zondag wordt vooral de houding van Hongaren tegenover de Unie gepeild.

De voorlopige peilingen geven aan dat de kiesdrempel van 50 procent misschien wel helemaal niet gehaald wordt. Het referendum is sowieso niet bindend, maar de regering zou de raad van het volk in het geval van een ‘nee’-stem zeer waarschijnlijk opvolgen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Hongarije accepteert invloed van Brussel

‘Alleen de verkozen Hongaarse parlementsleden mogen beslissingen nemen over immigratie,’ zegt een woordvoerder van de Hongaarse overheid tegen elsevier.nl. ‘De regering van Hongarije weigert de invloed van Brussel op deze kwestie te accepteren.’

Volgens The Guardian zet de Hongaarse regering alles op alles om een ‘nee’-stem te bewerkstelligen: van de 20.000 grote advertentieborden in het land, worden 6.000 gebruikt voor posters tegen het migratiequotum. Volgens internationale media heeft de regering zelfs 35 miljoen euro gestoken in de campagne.

De vraag die de Hongaren met ‘ja’ of ‘nee’ moeten beantwoorden, luidt: ‘Wilt u dat de EU Hongarije kan verplichten om een bindend aantal allochtone burgers op te vangen, zelfs zonder toestemming van het parlement?’

Ongeldig maken stembiljet

Het referendum is pas geldig als 50 procent van de Hongaarse stemgerechtigden naar de kiesbus gaat. Het merendeel van de Hongaren zal ‘nee’ stemmen, terwijl het ‘ja’-kamp het kleinste aantal kiezers zal trekken. Meer Hongaren worden verwacht hun stembiljet ongeldig te maken, of helemaal niet te stemmen.

Sommige Hongaren kiezen ervoor een ‘ongeldige’ stem uit te brengen, in plaats van voor ‘ja’ of ‘nee’ te kiezen. Daarmee geven ze aan niet toe te geven aan de macht van Brussel, maar ook niet akkoord te gaan met het beleid van Orbán: ‘Hij ziet geen verschil tussen asielzoekers, migranten en vluchtelingen,’ aldus een activist tegen Sky News.

Een belangrijke speler voor Orbán was tijdens de campagne overigens de populaire politicus  János Lázár. ‘Eerst zijn het er nog duizend, dan tienduizend, twintigduizend, dertigduizend. En als ze komen, is het onomkeerbaar,’ luidt een van zijn bekende uitspraken. ‘Op wie je ook stemt, of je Orbán nou steunt of niet, dit referendum gaat om wie er in uw dorp woont. Daarom moet u “nee” stemmen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.