buitenland

EU, Amerika en de VN: Erdogan valt ze allemaal aan

Door Tom Reijner - 03 oktober 2016

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laakt de houding van de Verenigde Staten en de Europese Unie ten opzichte van zijn land. Ook de Verenigde Naties krijgen onder uit de zak. Hij kwam maandagmiddag met een aanvallende toespraak.

De Verenigde Naties zijn een ‘last voor de mensheid’, sprak de Turkse president tijdens een conferentie over wetenschap in Ankara, schrijft Hurriyet.

‘VN faalt hopeloos’

De Veiligheidsraad werd ooit in het leven geroepen om de mensenrechten te waarborgen en onrechtvaardigheid te elimineren, maar daarin faalt het hopeloos, aldus Erdogan. Hij is vooral boos over het feit dat er ‘geen moslimlanden zitten’ als permanente leden in de Veiligheidsraad. Als het aan hem ligt, moeten alle 193 landen een gelijke kans krijgen.

In dezelfde toespraak haalde Erdogan uit naar de EU, dat zich maar niet aan de beloftes zou houden ten opzichte van de Syrische vluchtelingen. De Unie zei met 3 miljard euro over te brug te komen om de humanitaire nood van deze mensen wat te verlichten, maar gaf tot dusver maar 179 miljoen euro uit, sprak Erdogan. In een email aan persbureau Reuters spreekt een woordvoerder van de Europese Commissie de aantijgingen tegen. ‘We houden ons gewoon aan de afspraken. Sterker, we hebben het proces al versneld. Suggesties die het tegendeel beweren, zijn niet erg behulpzaam.’

Turkse regering tegen 9/11-wet

Erdogan ligt ook overhoop met de Verenigde Staten. Het feit dat de Amerikanen de islamitische geestelijke Fethullah Gülen maar niet wil uitleveren, zet kwaad bloed. ‘Hij kan maar in luxe blijven leven, op een landgoed van 400.000 vierkante meter, en dat al ruim zeventien jaar,’ sneerde de Turkse leider. En dan is er nog de omstreden 9/11-wet, die vorige week werd aangenomen door het Amerikaanse Congres. De nieuwe wet maakt het mogelijk voor nabestaanden om Saudi-Arabië aan te klagen voor de aanslagen op 9/11.

De Turkse president zei solidair te zijn met het wahabitische koninkrijk, en riep alle moslims op zich te verenigen. Maandag voegde hij daar nog aan toe dat hij hoopt dat deze wetgeving ‘snel zal worden herroepen’. Dit gaat in ‘tegen de soevereiniteit van staten’.  De Amerikaanse president Barack Obama probeerde de wetgeving overigens nog tegen te houden. Hij waarschuwde er al voor: de door het Amerikaanse Congres aangenomen 9/11-wet zal scherpe reacties uitlokken van landen die zich door de wetgeving beledigd voelen. Zo bleek: de Saudiërs – en andere Golfstaten – dreigden dat de gevolgen voor de relatie met Amerika groot zullen zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.