buitenland

Noodkreet Franse politie na extreem geweld: ‘Willen geen lokaas zijn’

Door Emile Kossen - 13 oktober 2016

Het grove geweldsincident van afgelopen weekend tegen Franse politieagenten in een Parijse voorstad heeft veel losgemaakt. President François Hollande noemt de aanslag ‘onverdraaglijk’, maar agenten vinden dat niet voldoende: ze willen concrete maatregelen zien.

Vier agenten waren zaterdag in de wijk La Grande Borne, een voorstad van Parijs berucht om zijn criminaliteit, drugshandel en armoede, om een beveiligingscamera te installeren. Tientallen jongeren kwamen kijken en gooiden brandbommen naar de agenten en hun auto’s. Drie agenten raakten zwaar gewond, een 27-jarige man verkeert nog in levensgevaar.

‘Dacht niet dat ik ooit zo’n dag mee zou maken
De agent die er vanaf kwam met lichtere brandwonden vertelt zijn verhaal op de Franse radio RTL. De probleemjongeren ‘omsingelden de auto’s binnen de korte keren’, sloegen de ruiten in en gooiden molotovcocktails naar binnen.

‘Mijn collega in de wagen achter me stond in brand. Ik ben op hem gesprongen en heb zijn shirt van zijn lijf getrokken.’ Hij zegt dat hij niet had verwacht ‘ooit zo’n dag mee te maken’.

Bewoners zijn bang om over problemen te praten
In de probleemwijk, in de jaren 60 opgericht als een utopisch project, wonen veel allochtone Fransen, veelal zonder werk. Van de 13.000 inwoners is 50 procent onder de 18 jaar en leeft de helft onder de armoedegrens. Politievakbonden omschrijven het al een van de vele no-go zones in Frankrijk: agenten zouden er niet meer durven patrouilleren.

Onder de inwoners van de wijk heerst angst om over de ongeregeldheden te praten, een soort omertà, schrijft Le Figaro. Domingo, een gepensioneerde Portugees die vanaf het begin in de wijk woont, zegt dat ze ‘van de hemel naar de hel’ zijn gegaan. ‘Ik blijf hier omdat ik eraan gewend ben. Maar we leven voortdurend in angst.’ Nuno (22), een andere inwoner, zegt tegen de krant dat in Afrika dit soort praktijken niet voorkomen. ‘Geweld tegen de politie? Daar is het eerder het tegenovergestelde!’

Hollande noemt aanslag ‘onverdraaglijk’
Er is veel steun voor de agenten. In Lyon, Marseille, Toulouse en Parijs gingen politieagenten de afgelopen dagen de straat op. ‘We willen niet meer fungeren als lokaas,’ riepen de stakers in Toulouse. De agenten eisen een betere uitrusting, meer personeel en harder ingrijpen van Justitie. Ook willen ze meer mogelijkheden tot ‘zelfverdediging’.

Zelfs president François Hollande heeft zich met de kwestie bemoeid. De aanslag noemde hij ‘onverdraaglijk’, waarna hij dreigde met zware straffen voor de daders, die overigens nog allemaal op vrije voeten zijn. Premier Manuel Valls, die eerst nog volhield dat de problemen in criminele wijken wel meevallen, stelt maatregelen voor om agenten beter te beschermen: hij denkt onder meer aan gepantserde politieauto’s.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.