buitenland

Bashar al-Assad is blij: Rusland graaft zich dieper in

Door Tom Reijner - 10 oktober 2016

Amerika wil minder Russische betrokkenheid bij Syrië, maar voorlopig wordt het alleen maar meer. Het Kremlin besloot al om meer gevechtsvliegtuigen te sturen, en komt nu met het plan om de marinebasis bij de Syrische stad Tartus permanent te maken.


Dat heeft de Russische onderminister van Defensie Nikolai Pankov laten weten. Vorige week stuurde Moskou al een anti-raketsysteem naar het gebied rond Tartus, dat in handen is van Bashar al-Assad.

Assad is weer helemaal terug

De Russen zijn er open over. Wij willen de militaire aanwezigheid in Syrië, de rest van het Midden-Oosten en zelfs de Middellandse Zee verstevigen, zegt senator Igor Morozov. Hij vertelde het Russische staatspersbureau RIA Novosti dat er nu meer schepen kunnen worden gestationeerd in het Middellandse Zee-gebied. Rusland heeft al een permanente legerbasis bij Latakia, een ander bolwerk van het Syrische regime.

Vanaf die basis worden geregeld raketten afgeschoten op doelen van de tegenstanders van Assad. Het zal de Syrische president dan ook als muziek in de oren klinken. Een paar jaar jaar geleden zat hij nog ernstig in de verdrukking, maar met de Russische steun bij bijvoorbeeld de strijd tegen de rebellen in Aleppo is hij er weer bovenop aan het komen. Hij opende (na het mislukte staakt-het-vuren) een nieuw front bij Aleppo, en wist al Palmyra te heroveren op Islamitische Staat (IS). Ook de hoofdstad Damascus heeft hij steviger onder controle.

Strijdbijl Turkije en Rusland begraven

De Russische president Vladimir Poetin brengt onderwijl een bezoek aan Turkije, dat ook een belangrijke rol speelt in het Syrische conflict. Maar dan op een heel andere manier: het levert juist steun aan Assad, en ziet hem liefst zo snel mogelijk verdwijnen. Althans – dat was lange tijd het doel. Intussen lijkt de Turkse regering wat realistischer tegen de hele kwestie aan te kijken. De banden met Poetin werden aangehaald na een zich maar voortslepend conflict over een neergehaalde jet.

Twee maanden geleden werd de strijdbijl definitief begraven en bezocht Erdogan Sint-Petersburg. Wat zeker heeft geholpen, waren Poetins bemoedigende woorden via de telefoon na de staatsgreep in juli in Turkije. De Turkse televisie pakte maandag dan ook uit door zelfs de aankomst van Poetin op de luchthaven van Istanbul live uit te zenden.

Poetin heeft zelf ook veel te vrezen als autoritaire leiders zoals hij worden uitgedaagd door dissidente officieren. In hun bilaterale gesprek zullen gastheer Erdogan en Poetin het zeker over Syrië hebben. De bemoeienis van beide landen is een teer punt in hun broze verstandhouding.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.