buitenland

Belgisch asielsysteem ‘op instorten’ door vonnis over Syrisch gezin

Door Bauke Schram - 27 oktober 2016

Het volledige Belgische asielsysteem is ‘op de helling gezet’ door het vonnis van de rechtbank over een Syrisch gezin. De staat moet elke dag dat het gezin niet naar België mag komen, duizenden euro’s betalen.

Staatssecretaris Theo Francken (asiel en Migratie) heeft een visum geweigerd aan een Syrisch gezin. De familie Piermez uit de Waalse stad Namen zou een bevriend Syrisch gezin van vier (twee kinderen van vijf en acht jaar) uit Aleppo naar België halen.

De Belgische familie is zeer rijk, en zou de hele procedure betalen, op voorwaarde dat de Syriërs een Belgische visum krijgen. Zo hoeven ze niet illegaal te vluchten en met behulp van mensensmokkelaars de Middellandse Zee over te steken.

In ruil daarvoor wordt het Syrische gezin opgevangen op het Waalse landgoed van de familie Piermez. De Belgische Raad van Vreemdelingenbetwistingen heeft aangegeven dat de familie recht zou hebben op dat visum, maar de staatssecretaris zegt dat duizenden asielzoekers zullen volgen als dit gezin een visum krijgt.

‘Het is een krankzinnig vonnis,’ zegt Francken op de Belgische radio. Van de rechtbank moet de staat een dwangsom van 4.000 euro betalen per dag dat de staatssecretaris het visum weigert. ‘Als we toelaten dat mensen via een visum voor kort verblijf naar België kunnen komen om asiel aan te vragen, dan stort het hele systeem in.’ Het gevolg zal volgens Francken zijn dat iedereen overal ter wereld zomaar asiel kan aanvragen bij Belgische consulaten en ambassades.

Scheiding der machten

Francken gaat in hoger beroep, tot verontwaardiging van Mieke van Den Broeck, de advocaat die het Syrische gezin vertegenwoordigt. Van Den Broeck, een raadsvrouw van Progress Lawyers Network zegt dat ‘de staatssecretaris juridische nonsens verkondigt’. In een interview met Radio 1 zegt de advocaat: ‘Theo Francken mag als staatssecretaris een rechter helemaal niet tegenspreken. In België zijn de rechterlijke macht en de wetgevende macht nog altijd gescheiden.’

Volgens Van Den Broeck jaagt Francken migranten ‘in de handen van mensensmokkelaars’ met deze beslissing. Niet het asielsysteem, maar de Belgische democratie stort zo in, aldus de raadsvrouw.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.