buitenland

Jan Böhmermann lijkt nog niet verlost van korzelige Erdogan

05 oktober 2016

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat het er niet bij zitten. Hij gaat, via zijn advocaat, proberen om de Duitse satiricus Jan Böhmermann alsnog voor de rechter te krijgen. De Duitse justitie besloot gisteren om Böhmermann niet te vervolgen.

‘Ik kan bevestigen dat we de beslissing van het Openbaar Ministerie gaan aanvechten,’ zegt de advocaat van Erdogan, Michael Hubertus von Sprenger, tegen Duitse media.

Lichtgeraakte president Erdogan

De Turkse president heeft zich de afgelopen tijd niet alleen als een dictator laten zien in eigen land, maar probeert ook in het buitenland onwelgevallige kritiek in de kiem te smoren. Hij reageerde al verbolgen op een Duitse video (‘Erdowie, Erdowo, Erdogan‘) waarin hij op satirische wijze op de korrel wordt genomen.

Daarna richtte de lichtgeraakte president zijn toorn op de Duitse komiek Jan Böhmermann, die een gedicht voordroeg bij omroep ZDF. Daarin werd Erdogan onder meer een ‘schapen- en geitenneuker’ genoemd. En dat schoot hem in het verkeerde keelgat. Hij diende een aanklacht in tegen Böhmermann, waarna de Duitse bondskanselier Angela Merkel groen licht gaf voor een strafrechtelijk onderzoek.

Komische video

Gisteren bleek dat de Duitse justitie niet tot vervolging wil overgaan. Tot opluchting van Böhmermann, die woensdagmiddag reageerde door middel van een komische video. Daarin zegt hij dat ‘als een enkele grap een land in crisis kan storten, dat niet de grap het probleem is, maar het land’.

Aan het einde van de zeven minuten durende clip zingt hij het slotlied van Life of Brian, een film van Monty Python. Maar wellicht zijn de problemen dus nog niet voorbij: de advocaat van Erdogan heeft nog twee weken om het besluit van het OM formeel aan te aanvechten.

 

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.