buitenland

Terreuralarm: dader steekpartij Brussel ‘is oud-militair’

05 oktober 2016

Twee agenten zijn neergestoken in de Brusselse wijk Schaarbeek. Even verderop, bij station Brussel Noord, werd de omgeving ontruimd na een bomalarm. De politie doet onderzoek naar mogelijke terroristische motieven.

Rond het middaguur werden twee agenten in burger schijnbaar uit het niets aangevallen door een man met een mes. Een agent werd geraakt in zijn nek, de ander in zijn buik. Een andere agent die probeerde de dader aan te houden, werd ook gestoken.  Uiteindelijk wist die agent met zijn geweer de dader uit te schakelen. Geen van de slachtoffers is in levensgevaar, schrijven Belgische media.

De steekpartij had plaats in de Brusselse gemeente Schaarbeek. Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart en houdt er serieus rekening mee dat het om ‘een daad van terreur’ gaat.  De dader is de 43-jarige Belg Hicham D., aldus het federaal parket. D. diende tot 2009 in het Belgische leger. Bij de opsporingsdiensten was bekend dat hij contacten had met Syriëstrijders, schrijven Belgische media. Of de oud-militair ook zelf in Syrië is geweest, is nog onduidelijk.

Bomalarm bleek loos alarm
Ruim een uur later besloten de Belgische diensten station Brussel-Noord te ontruimen. De politie zou een telefoontje hebben gekregen waarin werd gezegd dat een bom zou ontploffen in of rond het station. Daarop werd ook het nabijgelegen Portalisgebouw, waar het Brusselse parket huist, ontruimd.

Rond half drie werd het station weer vrijgegeven, melden Belgische media. Er zou niets verdachts zijn gevonden. Het treinverkeer rond Brussel-Noord komt langzaam weer op gang, meldt vervoersbedrijf NMBS. De diensten willen niet zeggen of de twee incidenten met elkaar te maken hebben.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Na de aanslagen in Brussel is de terreurdreiging nog altijd op het hoogst mogelijke niveau. Vorige week kondigde de Belgische regering nieuwe maatregelen aan om terreur te signaleren en voorkomen. Zo komen er 485 extra agenten en wordt 6,6 miljoen euro vrijgemaakt om kennis te vergroten over communicatietechnieken van terroristen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.