buitenland

Zo levert maffia wapens aan IS, in ruil voor oude kunst

Door Emile Kossen - 18 oktober 2016

De Italiaanse ‘Ndrangheta en andere maffiabendes hebben er geen problemen mee om deals te sluiten met Islamitische Staat. De maffia zou wapens verkopen aan IS, in ruil voor kostbare archeologische schatten.

Verscheidene criminele netwerken werken samen in de handel met IS, zo schrijft dagblad La Stampa op basis van langdurig onderzoek. De maffia uit Calabrië, de ‘Ndrangheta, haalt Kalasjnikovs vanuit Moldavië en Oekraïne van Russische bendes, en levert die aan IS. Met de hulp van Chinese criminelen en hun schepen worden de wapens vervoerd naar het Midden-Oosten.

Mondiale keten van criminaliteit
In ruil voor de wapens krijgen de maffiosi allerlei archeologische schatten van IS, veelal geplunderd uit Libië. In dat land wist IS zijn invloed sterk uit te breiden het afgelopen jaar. De beelden zouden afkomstig zijn van plekken als Leptis Magna en Cyrene, beiden aangewezen als UNESCO-erfgoed.

Vanaf het Libische Sirte werden de objecten daarna verscheept naar de Zuid-Italiaanse haven van Gioia Tauro.

Een van de objecten die de journalist werd aangeboden. Foto: Stampa

Archeologische schatten te koop in salamifabriek
Domenico Quirico, een verslaggever van de krant, vermomde zich als kunstverzamelaar en kreeg een aantal van de schatten aangeboden door de maffia. Hij werd meegenomen naar een ‘salamifabriek’ in de buurt van Napels, waar hij een marmeren kopstuk van een Romeins standbeeld kon kopen voor 60.000 euro.

Ook beschikbaar: een groter Grieks standbeeld ter waarde van 800.000 euro. Cliënten van de maffia zouden komen uit Rusland, China, Japen en de Verenigde Arabische Emiraten.

Ook in wiethandel zouden de twee samenwerken
De minister van Binnenlandse Zaken Angelino Alfano bevestigt de berichtgeving min of meer in Italiaanse media. ‘Een deel van de inkomsten van IS komt inderdaad voort uit het verkopen van kunstwerken die zijn ontkomen aan de woede van de militanten.’ Wat de precieze rol is van de Italiaanse maffia – naast de ‘Ndrangheta zou ook de Gomorra een rol spelen – wordt door het openbaar ministerie onderzocht.

Het is niet de eerste aanwijzing van een zakelijk partnerschap tussen de maffia en terreurgroep IS. In april kwamen berichten naar buiten dat IS ook wiet verkoopt aan Italiaanse bendes, wat daarna op de Europese markt wordt doorverkocht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.