buitenland

Elizabeth ‘zag Poetin aan voor tv-host’: haar gênante momenten

Door Tom Reijner - 27 oktober 2016

Wie is deze man toch, moet de Britse koningin Elizabeth II hebben gedacht toen Vladimir Poetin een bezoek bracht aan haar land. De vorstin zou de Russische president hebben verward met BBC-presentator Andrew Marr.

Dat schrijft The Independent op basis van een verklaring van Marr. Een adviseur van Elizabeth zou haar hebben gevraagd wat ze precies allemaal had besproken met Poetin. ‘Majesteit, u was zo heftig in gesprek met de Russische president. Mag ik u vragen waar u het allemaal over had?’ Ze zou daarop hebben geantwoord: ‘Ik probeerde mij er zelf (tijdens het gesprek) aan te herinneren dat dit de president van Rusland is, en niet die kerel van de BBC.’ Het is niet het enige gênante moment tijdens haar enorme staat van dienst – ze zit al meer dan 64 jaar op de troon.

‘Erg onbeleefd’

In mei bleek de 90-jarige vorstin zich schuldig te hebben gemaakt aan stevige uitspraken. Er doken videobeelden op van Elizabeth II, waarin zij tijdens een receptie Chinese ambtenaren ‘erg onbeleefd’ noemde. Tot tweemaal toe.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Obama’s toast

In mei 2011 bracht de Amerikaanse president Barack Obama een bezoek aan Buckingham Palace. Dat verliep niet helemaal vlekkeloos. Tijdens een staatsbanket wilde hij na een lovende toespraak een toast uitbrengen op koningin Elizabeth, maar praatte daarbij door het Britse volkslied heen. Dat is tegen alle protocollen in, en dus gunde de vorstin Obama geen blik waardig. Pas toen de laatste klanken van God saves the Queen wegstierven, draaide ze zich pas naar hem toe.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Afgekeurd schilderij

Op staatsbezoeken worden er traditiegetrouw cadeaus tussen beide landen uitgewisseld. Zo ook tijdens een visite van de Britse koningin aan Berlijn in juni vorig jaar. De Duitse president Joachim Gauck was zo goed haar een schilderij aan te bieden met daarop afgebeeld haar vader en de jonge Elizabeth zelf, zittend op een paard. Maar de vorstin was not amused. ‘Moet dat mijn vader voorstellen?’ ‘Herken je hem niet,’ probeerde haar man Philip nog, maar zij antwoordde bits: ‘Nee, in het geheel niet.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Militair slaat kind

En dan nog een vreemd moment waar ze zelf weinig aan kon doen. De zesjarige Maisie Gregory, die de koningin een boeketje bloemen wilde aanbieden, kreeg een klap in haar gezicht van een iets te enthousiast saluerende soldaat. Elizabeth en haar gevolg merkten het incident niet op.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.