buitenland

Colombiaanse president Juan Manuel Santos wint Nobelprijs

Door Bauke Schram - 07 oktober 2016

Vier dagen nadat een vredesakkoord tussen de regering en  rebellenbeweging FARC werd weggestemd, heeft de Colombiaanse president Juan Manuel Santos de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. Het Noorse comité heeft de prijs uitgereikt aan Santos voor zijn harde werk om vrede terug te laten keren in Colombia.

Het referendum, waarbij 50,2 procent van de Colombiaanse kiezers tegen een vredesovereenkomst stemde, moet volgens het comité de onderhandelingen niet in de weg zitten. ‘Santos en FARC-leider Timochenko (Timoleón Jiménez) moeten hun verantwoordelijkheid nemen en blijven deelnemen aan het vredesproces’.

‘Nee-stem was tegen details van het akkoord’

Het Colombiaanse volk zou tegen de details van het akkoord hebben gestemd, niet tegen het idee van vrede in Colombia. Door het werk van Santos lijkt het steeds waarschijnlijker dat het langdurige, bloederige conflict toch kan worden opgelost.

‘Ik roep de ‘nee’-stemmers op om het akkoord te steunen die het conflict met de FARC beëindigt,’ zei Santos nadat de uitslag van het referendum werd bekendgemaakt. ‘De meerderheid heeft met een heel klein verschil ‘nee’ gestemd. Ik zal de eerste zijn die het resultaat erkent, maar ik ben als president ook verantwoordelijk voor de stabiliteit van dit land en de andere helft van het land heeft ‘ja’ gestemd. Dit is een democratisch besluit en mag niet zorgen voor instabiliteit.’

Vrede met FARC was nog nooit zo dichtbij

Een kleine zestigduizend stemmen zouden het verschil hebben gemaakt in Colombia. Na vier jaar formele onderhandelingen tussen de guerrillagroep, was vrede tussen de regering en de rebellen nog nooit zo dichtbij. De Revolutionaire Strijders van Colombia richtten in de jaren zestig een militaire vertegenwoordiging op van de Communistische Partij. FARC vecht al decennia met de Colombiaanse regering en is de oudste guerrillagroep in Zuid-Amerika.

De Syrische Witte Helmen, een in Nederland opgerichte organisatie van vrijwilligers die humanitaire hulp verlenen in het door rebellen bezette oorlogsgebied in Syrië, werden ook aangewezen als mogelijke kanshebber. ‘Gefeliciteerd aan de Colombianen en hun president met de Nobelprijs,’ schrijft de organisatie op Twitter. ‘We hopen oprecht op vrede voor het volk van Colombia.’

Nederland, Amsterdam, 18-01-2016. Ben Feringa Foto: Olivier MiddendorpLees ook dit unieke interview met Nobelprijswinnaar Ben Feringa: ‘De wetenschap is nooit tevreden’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.