#Brexit

Dit schreef Johnson in geheime anti-Brexit-column voor referendum

Door Bauke Schram - 16 oktober 2016

Nog voor het Britse EU-referendum op 24 juni gingen geruchten rond over Boris Johnson, wiens keuze om campagne te voeren voor Brexit, een strategische zou zijn. Het bericht dat hij zelfs twee columns klaar had liggen, een pro- en een anti-Brexit, is nu bevestigd.

In juni zei Boris dat hij al jaren hoopte op een Brits vertrek uit de Europese Unie (EU). Maar om zijn toenmalige partijleider, oud-premier David Cameron, te steunen, overwoog hij campagne te voeren tegen een Brexit.

Steun voor Cameron, ondanks twijfels

‘Wat eigenlijk in die column stond, is dat ik, ongeacht mijn twijfels over de EU, pal achter mijn partij en achter Cameron zou staan,’ aldus Johnson in juni. Maar de Sunday Times vertelt een ander verhaal: er zou wel degelijk een pro-EU-artikel zijn, waarin Johnson alle positieve aspecten van het Britse EU-lidmaatschap wilde onderstrepen.

Groot-Brittannië zou volgens het ‘Remain’-stuk nauw betrokken moeten blijven bij de Europese Unie. De politicus waarschuwde zelfs voor een financiële schok als het land inderdaad besloot uit de EU te stappen. Daarnaast schreef hij volgens de krant dat ‘de financiële bijdrage die Groot-Brittannië levert aan de EU, een kleine prijs is voor deelname aan de interne markt’.

Een bron meldt aan persbureau Reuters dat Johnson inderdaad een anti-Brexit-column had klaarliggen, maar dat hij die vooral wilde schrijven om zowel voor- en tegenargumenten op een rijtje te zetten. Het betoog tegen het Britse vertrek uit de EU ‘klopte niet’, volgens de huidige minister van Buitenlandse Zaken.

Geen premierschap voor Johnson

2016-09-22 17:10:49 epa05552117 British Prime Minister Theresa May prior to a meeting with President of the European Parliament Martin Schulz (out of picture) at 10 Downing Street in London, Britain, 22 September. May and Schulz were to discuss Britain's plans on exiting the EU. EPA/ANDY RAINMet dit wetsvoorstel hoopt May de Brexit-procedure te versnellen.

Direct na het schrijven van de column zou Johnson het besluit hebben genomen: de politicus sloot zich aan bij het ‘Leave’-kamp. Nadat de meerderheid van de Britse kiezers ‘Nee’ had gestemd tegen het Britse lidmaatschap van de EU tijdens het Referendum, werd Johnson verwacht zich kandidaat te stellen voor het premierschap.

Hij besloot op het laatste moment niet mee te doen aan de race om het leiderschap van de Conservatieve Partij. Zijn partijgenoot Theresa May, die uiteindelijk het premierschap overnam van Cameron, benoemde Johnson, als vooraanstaand Brexiter, wel tot minister in haar kabinet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.