#American Dreamers

Door deze peiling houdt Trump hoop op winst

24 oktober 2016

In bijna alle peilingen heeft de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton een flinke voorsprong op Donald Trump. Maar aanhangers van de Republikein wijzen liever naar de ene rondvraag die het ‘Brexit-effect’ wél snapt en Trump op kop zet.

Een peiling van de Investors Business Daily voorspelde zondag een overwinning van Trump: 43 procent zou voor de Republikein stemmen, 41 procent op Clinton. Saillant detail: de IBD-peiling wist in 2012 de verkiezingen het meest accuraat te voorspellen, en zat ook goed in 2004 en 2008.

Dit jaar zitten de peilers van IBD echter wel heel ver van alle andere bureaus af. Gemiddeld staat Clinton in de peilingen met zes procentpunten voor en weet ze wel vrijwel elke swing state te winnen. Zelfs typisch Republikeinse staten als Texas en Arizona zouden een prooi kunnen worden van de Democratische kandidaat.

‘Brexit maal vijf’, belooft Trump
Maar Trump en zijn aanhangers geloven niets van die peilingen. ‘Wachten jullie maar af tot jullie de resultaten op 8 november zien. Dit wordt Brexit maal vijf,’ voorspelde Trump tijdens een rally in North Carolina.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Peilers hadden niet verwacht dat de Britten  uit de EU zouden stappen en nu gaan ze opnieuw de fout in, zo luidt de logica van de Republikein. ‘Veel mensen durven niet tegen de opiniepeilers te zeggen dat ze op Trump gaan stemmen,’ legt columnist Kayleigh McEnany uit. Wayne Allyn Root schrijft in de Las Vegas Review-Journal, een krant die op de hand is van Trump, dat ‘geen enkele expert Brexit zag aankomen’. ‘Alleen de mensen wisten het.’

Geen gemakkelijke opgave
Toch zal het voor Trump niet gemakkelijk worden om eenzelfde stunt uit te halen als het Brexit-kamp deed in Groot-Brittannië. De Republikein heeft het verbruid bij grote groepen kiezers, van vrouwen tot latino’s, en alleen met de steun van blanke mannen kan hij de verkiezingen niet winnen.

Maar in de laatste twee weken van de campagne willen de politieke vrienden van Trump het daar niet over hebben. ‘Donald Trump gaat aan kop in heel Amerika,’ beweerde running mate Mike Pence, die zei dat Amerikaanse media een onjuist beeld schetsen: alleen over peilingen die positief nieuws betekenen voor Clinton zou worden gepraat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.