buitenland

Duitse politie en justitie onder vuur na zelfmoord jihadist

17 oktober 2016

De Saksische CDU-minister van Justitie Sebastian Gemkow en de Duitse politie hebben behoorlijk wat steken laten vallen tijdens het onderzoek naar de jihadist Jaber Al-Bakr. De Syriër werd opgepakt en pleegde zelfmoord in de gevangenis.

De als vluchteling geregistreerde migrant woonde in het Oost-Duitse Chemnitz. De Duitse autoriteiten ontvingen een tip over Al-Bakr vanuit de Verenigde Staten. Zijn huis in Chemnitz werd doorzocht, met de politiewagen op de stoep. De foto’s van de huiszoeking stonden zelfs al op Twitter.

Geen tweede ring

Vlak voor de inval zagen agenten iemand bewegen in het huis. Omdat de politie-eenheden ervan overtuigd waren dat het hier om de vermoedelijke terrorist ging, werd een waarschuwingsschot gelost. De aanname dat hij zich binnen had verstopt, bleek uiteindelijk niet te kloppen.

Volgens Duitse media had de politie geen ‘tweede ring’ ingezet, waardoor Al-Bakr gemakkelijk kon vluchten. Hij werd de meest gezochte man van Duitsland, maar kon gewoon op de trein naar Leipzig stappen.

Toen de politie de Syriër eindelijk kon oppakken in Leipzig, gebeurde dit met behulp van een andere Syriër, die onderdak bood aan Al-Bakr. Hij had foto’s gezien van de verdachte, die door de politie werden verspreid, en belde de politie. Al-Bakr was zelfs vastgebonden door de huiseigenaar in Leipzig.

Was Al-Bakr zelfmoordgevaarlijk?

Angela Merkel complimenteerde de inlichtingendienst nog na de klopjacht, maar het ging na de arrestatie pas echt fout. De gevangenispsycholoog had aangegeven dat Al-Bakr niet suïcidaal was, maar daags na zijn aanhouding hing hij zichzelf op in de cel.

Critici wijzen nu naar Gemkow: zijn ministerie zou veel fouten hebben gemaakt. Het CDU wordt op haar beurt verweten weinig zelfkritisch te zijn. Zo zou de politierechter van tevoren hebben aangegeven dat Al-Bakr, die een zelfmoordaanslag beraamde voor de arrestatie, wel suïcidaal was.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.