buitenland

Duitse politie pakt Syrische terreurverdachte Chemnitz op

10 oktober 2016

De Duitse politie heeft na een massale klopjacht een Syriër gearresteerd die ervan wordt verdacht een aanslag te hebben voorbereid. De man is in de nacht van zondag op maandag aangehouden in Leipzig.

De politie deed zaterdag na een tip al een inval in het huis van de man. Daar werden explosieven gevonden die vermoedelijk waren bestemd voor een terreuraanslag.

Staatsgevaarlijk

De 22-jarige Syriër Jabir Albakr, die de Duitse autoriteiten omschreven als staatsgevaarlijk, kon toen nog ontkomen. Vlak voor de inval zagen agenten iemand bewegen in het huis. Omdat de politie-eenheden ervan overtuigd waren dat het hier om de vermoedelijke terrorist ging, werd een waarschuwingsschot gelost.

De aanname dat hij zich binnen had verstopt, bleek uiteindelijk niet te kloppen. Het is nog onduidelijk hoe de politie de verdachte uiteindelijk op het spoor is gekomen. De Duitse politie had eerder op zondag nog twee van de drie personen vrijgelaten die zaterdag in Chemnitz in de kraag waren gevat. De man die nog vastzit, een Syriër, blijft verdacht van medeplichtigheid.

Alarm vanwege terreurplannen

Inlichtingendiensten sloegen vrijdag alarm, nadat ze aanwijzingen kregen dat Albakr plannen had om binnenkort een aanslag te plegen op een Duits vliegveld. Het is onduidelijk of hij die plannen in zijn eentje of met anderen bedacht.

Albakr, volgens tijdschrift FOCUS vorig jaar binnengekomen als Syrische vluchteling, werd al langer gevolgd door de inlichtingendiensten. Persbureau DPA meldt dat hij banden heeft met terreurgroep Islamitische Staat. Zaterdagmiddag werd zijn foto verspreid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.