buitenland

EU concludeert na urenlang overleg: Poetin zaait verdeeldheid

Door Tom Reijner - 21 oktober 2016

Verdeeldheid en onenigheid over sancties: de Europese Unie (EU) heeft nog altijd geen idee hoe het Rusland tegemoet moet treden. Dat blijkt uit het overleg dat de 28 regeringsleiders donderdagavond in Brussel voerden.

Over een ding zijn de leiders het eens. Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk vatte het als volgt samen: Rusland probeert verdeeldheid te zaaien in de Unie.

‘Belang van Europa verdedigen’

Wat nu belangrijk is, is om ‘boven alles’ de eenheid te bewaren en eensgezind op te treden tegen het Kremlin. ‘We hebben een gezamenlijk antwoord nodig en moeten het belang van Europa verdedigen,’ zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De EU is dan ook verdeeld als het gaat om Rusland. Midden- en Oost-Europese landen als Polen en de Baltische staten willen een hardere opstelling tegen hun vroegere onderdrukker, terwijl een land als Italië juist een gematigder houding kiest.

Dat werd nog eens duidelijk in de discussie over nieuwe sancties, ditmaal niet vanwege de toestand in Oekraïne, maar vanwege de bombardementen in Aleppo. Rusland voert daar samen met vriend Bashar al-Assad aanhoudende luchtacties uit. Daarbij komen veel mensen om het leven. Rebellen en terroristen, maar ook burgers.

Negen uur onderhandelen

De Duitsers, Fransen en Britten kwamen met een voorstel voor nieuwe strafmaatregelen, maar die zouden – na negen uur onderhandelen – van tafel zijn gehaald toen bleek hoezeer de Italiaanse premier Matteo Renzi ertegen gekant was. Hij ziet niet in hoe er vrede kan worden bereikt met kersverse sancties tegen Rusland. De leiders besloten ‘alle opties’ open te houden als Rusland en Syrië ‘wreedheden’  blijven uitvoeren in Aleppo, zo staat in de eindverklaring.

In een conceptversie stond nog een expliciete verwijzing naar sancties tegen personen en organisaties, maar die is dus uiteindelijk geschrapt. Allerlei Russische vijandigheden kwamen ter tafel, van militaire intimidatiepraktijken tot desinformatiecampagnes en politieke bemoeienis met interne Europese aangelegenheden, aldus Tusk. Hij benadrukte dat de EU niet wil dat de spanningen met Rusland groter worden, maar dat er een dialoog op gang komt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.