buitenland

‘EU-lidstaten terughoudend bij uitbreiding asielsysteem’

Door Elif Isitman - 01 oktober 2016

De pogingen van de Europese Unie om een eenduidig en collectief asielsysteem op te zetten, lopen vooralsnog niet op veel uit. Het Europese Asielagentschap (EASO) wil dat nationale overheden meer gaan meewerken.

Het maakt deel uit van een voorstel van de Europese Commissie om de bevoegdheid van het agentschap, dat zich zetelt in Malta, uit te breiden.

‘Nationale overheden zijn terughoudend in het delen van informatie met ons,’ zegt José Carreira, directeur van het agentschap, in een interview met Politico. De Europese asielinstantie moet volgens hem meer geld en mankracht krijgen.

Teveel asielaanvragen

De reden voor de terughoudendheid is volgens hem dat overheden zelf nog met een enorme achterstand aan onverwerkte asielaanvragen zitten. Hierdoor is het lastig om bijvoorbeeld medewerkers aan het agentschap te leveren. Vorig jaar kreeg de EU in haar geheel bijna 1.3 miljoen asielaanvragen te verwerken.

De Europese Commissie kwam in mei met het voorstel om het agentschap meer macht te geven. Op dit moment is het een instantie die steun levert aan lidstaten, maar met het nieuwe voorstel moet het een operationeel orgaan worden. Het is deel van een groter plan van Jean-Claude Juncker om de Europese asielregels te ‘harmoniseren’. Volgens een van de commissievoorstellen, die op dit moment in het Europees Parlement worden behandeld, moet EASO een ‘volledig Europees Agentschap voor Asiel worden met een uitgebreid mandaat en fors uitgebreide taken’. Technische steun aan landen die ‘disproportioneel veel’ te maken hebben met migranten, zoals Griekenland en Italië, zou daarbij een van de belangrijkste taken van het nieuwe EASO worden.

Meer medewerkers en meer geld

Volgens Carreira heeft EASO veel meer medewerkers nodig. Op dit moment werken er 126 mensen, en dat aantal moet uitgebreid worden naar 500, zegt hij. Het is overigens dezelfde instantie die asielexperts moest leveren aan Griekenland, in de context van de deal met Turkije, maar dat land heeft nog altijd veel te weinig mensen om alle binnenkomende asielzoekers goed te kunnen beoordelen en registreren.

De deal met Turkije dreigt in het nauw te komen, waarschuwde Gerald Knaus, een van de geestelijk vaders van het akkoord, vrijdag al. De centrale elementen van de overeenkomst zouden in de praktijk slecht werken. De Grieken hebben er moeite mee de asielzoekers terug te sturen, omdat het volgens hen onduidelijk is of Ankara de migranten vervolgens weer naar andere landen terugstuurt. Ook zou er in Turkije geen eenduidige asielprocedure bestaat.

Volgens Knaus moeten EU-landen dit probleem ‘niet negeren’, maar moeten zij Turkije op het hart drukken gedegen asielprocedures op te zetten, zodat het makkelijker wordt voor Griekenland om asielzoekers terug naar dat land te sturen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.