buitenland

Gepikeerde Poetin zegt bezoek aan Parijs en Hollande af

Door Tom Reijner - 11 oktober 2016

Frankrijk en Rusland zijn verwikkeld in een diplomatieke ruzie over Syrië. De Russische president Vladimir Poetin zou naar Parijs komen om de Franse president François Hollande te ontmoeten, maar dat gaat nu niet door.

Poetin, die daarnaast een Russisch-orthodoxe kathedraal naast de Eiffeltoren zou openen, heeft het bezoek namelijk afgezegd.

Uitstel zonder nieuwe datum

Volgens een bron binnen het Élysée, het Franse presidentiële paleis had Hollande Poetin uitgenodigd om over Syrië te praten, maar wilde Hollande het daarbij laten. Andere activiteiten, die horen er gezien de ruzie tussen beide landen niet bij, was de gedachte. Daarop kwam een antwoord van Moskou: het bezoek wordt ‘opgeschort’ – zonder dat een nieuwe datum is voorgesteld. Daar reageerde de Franse president op zijn beurt weer op.

Het is volgens hem ‘onmogelijk een dialoog met Rusland (te hebben) vanwege de ‘grote verschillen van mening’ over de oorlog in Syrië. Dat wil niet zeggen dat gesprekken daarmee definitief van de baan zijn. Frankrijk blijft openstaan voor een onderhoud met Poetin, als er ten minste vooruitgang wordt geboekt. Veel Westerse leiders zijn boos over de aanhoudende aanvallen door Rusland en Syrië op Aleppo. Onder meer de Amerikaanse regering nam openlijk het woord ‘oorlogsmisdaden’ in de mond.

Hollande was misschien wel erg open

De Fransen willen dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich uitspreken voor een onmiddellijk einde aan de bombardementen. Maar dat ging niet door: de Russen hebben vetorecht in de Veiligheidsraad, en dus werd het voorstel geblokt. Misschien was Hollande – zeker gezien de geldende diplomatieke mores – ook wel erg open. In een tv-programma zat hij laatst hardop te denken of hij Poetin wil ontmoeten.

Goed dat afschuw IS Amerika en Rusland in elkaars armen drijft, schreef René van Rijckevorsel in september >
U.S. Secretary of State John Kerry, left, and Russian Foreign Minister Sergei Lavrov confer at each other at the conclusion of a joint press conference following their meeting to discuss the crisis in Syria, in Geneva, Switzerland, Friday, Sept. 9, 2016. (Kevin Lamarque/Pool Photo via AP)

‘Ik heb mijzelf die vraag gesteld. Is het echt nuttig, noodzakelijk? Kan ik bereiken wat ik wil: ervoor zorgen dat Poetin stopt met zijn steun aan het Syrische regime?’ Om eraan toe te voegen: ‘Ik zal hem sowieso vertellen dat wat hij doet onacceptabel is, en dat dit ook slecht is voor het imago van Rusland.’ Duidelijk is dat de spanningen tussen Rusland enerzijds en het Westen anderzijds weer aan het toenemen zijn, na het echec rond het staakt-het-vuren in Syrië.  Rusland steunt bondgenoot Bashar al-Assad, terwijl vooral Amerika – met in het kielzog Europa – de anti-Assad-rebellen heeft geholpen. De enige gemeenschappelijke vijand is Islamitische Staat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.