buitenland

Immigranten beter begrijpen? Leer maar Arabisch, zegt Duits politicus

Door Emile Kossen - 17 oktober 2016

Duitsers moeten maar Arabisch leren, als ze zich veiliger willen voelen in de omgeving van migranten. Het Duitse parlementslid Volker Beck kreeg een storm van kritiek over zich heen na die opvallende uitspraak.

Beck, lid van de Bondsdag voor de Groene partij en woordvoerder asielbeleid, sprak afgelopen week met het Duitse N-tv over de integratie van migranten. Zijn advies richt zich niet op de nieuwe inwoners van het land, die volgens Beck ‘geweldloos’ zijn. ‘Dat is zelfs het geval bij het overgrote deel van de islamisten die naar Duitsland komen.’

‘Leer maar Arabisch’
Hij heeft wel een tip voor Duitsers. Die moeten – ‘net als volkeren in andere landen’ – meer ontspannen zijn, als ze een taal horen die ze niet kennen, vindt Beck. ‘Er is wat ongemak, omdat je het gevoel krijgt dat je niet meekrijgt wat wordt gezegd. Maar als dat echt zo belangrijk is, moet je die taal maar leren.’

Het idee om Arabische of Turkse preken in gebedshuizen te verbieden ziet hij niet zitten. ‘Dat kan niet. Immigranten hebben ook altijd katholieke diensten gehad in het Kroatisch, Italiaans en Oekraïens.’

‘Uiterst gevaarlijke uitspraken’
Duitse politici stonden na het interview in de rij om Beck te bekritiseren. In een opiniestuk schrijft Falko Liecke, CDU-politicus in Berlijn, dat zijn uitspraken ‘uiterst gevaarlijk’ zijn. ‘Dit vergroot de segregatie en speelt met de behaalde resultaten van integratie,’ schrijft Liecke. ‘Als het aan meneer Beck ligt, kunnen we wel stoppen met de hele integratie.’

Er is zelfs kritiek vanuit de eigen partij, schrijft dagblad BILD. Collega’s van Beck, die niet met naam in de krant durfden,’ gooien zijn plan in de prullenbak. ‘De taak van politici is om na te denken over manieren hoe nieuwkomers snel Duits kunnen leren.’

Beck kwam eerder al in opspraak. In maart werd hij gearresteerd, omdat hij crystal meth op zak had. De politicus ontkende niet en wilde niet opstappen. Wel deed hij afstand van een aantal woordvoerderschappen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.