buitenland

Kwart minderjarige migranten Calais naar Groot-Brittannië

Door Bauke Schram - 16 oktober 2016

Ruim een kwart van de minderjarige migranten in Calais krijgt binnen enkele dagen waarschijnlijk toestemming om naar Groot-Brittannië te komen. Zo’n 300 kindmigranten zullen nog deze week de oversteek mogen maken.

2016-08-04 13:45:58 epa05454763 A migrant struggles as he is evacuated by the French police dismanteling a temporary makeshift camp, mainly composed of Sudanese and Eritreans migrants, at the avenue de Flandre in the North of Paris, France, 04 August 2016. The migrant's situation is still problematic noticeably in Paris as thousands of migrants are on their way or going back from Calais (route to UK), as they settle in Paris in temporary makeshift camps. EPA/ETIENNE LAURENT‘Knuppels, messen en vuurblokkades’: meer geweld migranten in Calais

De Britse krant The Daily Telegraph meldt dat het gaat om onbegeleide jongeren die vastzitten in de Jungle, het provisorische migrantenkamp in de Franse kustplaats. Migranten die vuurblokkades op de weg gooien en vrachtwagenchauffeurs bedreigen met knuppels en messen, zorgen de laatste maanden voor onrust.

Jungle gaat weer plat

De Jungle moet daarom weer worden platgegooid, vindt de Franse regering. Voordat het kamp wordt opgeruimd, voor het einde van 2016, wordt onderdak gezocht voor de 1.200 minderjarigen in Calais.

Sommige migranten zitten al maanden vast in Calais, hopend op een enkeltje naar Groot-Brittannië. Vrachtwagenchauffeurs worden dagelijks belaagd door een groot aantal migranten dat hoopt in of op de voertuigen te klimmen, en zo mee te reizen op de ferry naar Dover.

Kindmigranten

In Calais verblijven zo’n tienduizend migranten, vooral relatief jonge mannen die alleen reizen. Hoewel maar een klein deel van de migranten vanwege hun leeftijd direct mag doorreizen naar Groot-Brittannië, kan het zo zijn dat uiteindelijk toch meer migranten het land binnen komen.

Migranten in Calais vechten tot de dood

Zo blijkt dat vooral Afghanen hun kinderen massaal naar Europa sturen in de hoop daar zelf ook te eindigen, door gezinshereniging. Volgens Ward Lutin van het Europese kantoor voor Asielzaken (EASO) zegt dat het reizen van jonge Afghanen ‘strategisch is’. ‘In de hoop dat de kinderen asielstatus zullen ontvangen, waarna de ouders ook die kant op kunnen.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.