buitenland

Sergej Lavrov zet relatie met Amerika onder extra hoogspanning

Door Tom Reijner - 09 oktober 2016

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov laat er geen gras over groeien. Hij noemt de Verenigde Staten onomwonden een bedreiging voor de nationale veiligheid van zijn land.

Hij beschuldigde de Verenigde Staten in een interview op de staatstelevisie van een vijandige houding ten opzichte van Rusland. ‘We zijn getuige van een fundamentele verandering van de omstandigheden in het beleid van de Amerikanen richting Rusland,’ zei Lavrov.

‘Agressieve Russofobie’

Moskou heeft lange tijd strategisch geduld gehad met Washington, maar in de kern staat het Amerikaanse beleid jegens Rusland bol van ‘agressieve Russofobie’. Lavrov zei dat Rusland bereid is de eigen belangen te verdedigen, als de Amerikanen overgaan tot het bombarderen van luchtbases van Syrië.

Washington zou deze optie serieus in overweging nemen, bleek eind september al. De Amerikaanse president heeft simpelweg geen andere keuze, zeggen de officials. Of het ook echt om mogelijke actie tegen het Syrische regime gaat, is onzeker. Het was de Amerikaanse president Barack Obama immers die, toen Assad zijn ‘rode lijn’ overschreed, niet wilde ingrijpen. Tot dusver liet hij de Syrische dictator met rust.

Spanningen stijgen na mislukt staakt-het-vuren

Maar mocht dat veranderen, dan krijgt Amerika met Rusland te maken, waarschuwt Lavrov. Het Kremlin is een bondgenoot van Bashar al-Assad en ondersteunt hem met luchtacties tegen zijn vijanden, onder meer in Aleppo.

Volgens Rusland onderzoekt Washington inderdaad de optie tot ingrijpen. ‘Dat is een erg gevaarlijk spel, omdat Rusland daar op uitnodiging van de legitieme Syrische regering is. We hebben daar twee bases met luchtafweergeschut om onze nationale veiligheid te verdedigen,’ aldus Lavrov.

De spanningen tussen beide machten zijn de afgelopen tijd opgelopen nadat het staakt-het-vuren voor Aleppo en omgeving klapte. Amerika beging een lelijke misser door een bombardement op Assads troepen uit te voeren, en Rusland kreeg het verwijt dat het samen met het Syrische leger een hulpkonvooi- dat juist op weg was naar Aleppo – had vernietigd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry wil zelfs een onderzoek naar Russische oorlogsmisdaden van Syrië en Rusland – en dat zet natuurlijk kwaad bloed in Moskou.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.