buitenland

Met bizarre campagne wil Assad toeristen naar Syrië lokken

Door Elif Isitman - 20 oktober 2016

Terwijl de eigen bevolking massaal op de vlucht slaat, probeert de Syrische regering van Bashar al-Assad met gladde campagnes toeristen naar het land toe te trekken. De kustplaats Tartus is volgens de Syrische regering een paradijselijk vakantieoord, en het door oorlog verscheurde Aleppo is gezegend met een bruisend nachtleven.

De havenstad Tartus, die ook bekendstaat om een Russische marinebasis, heeft dan ook relatief veel luxe resorts.

Het Ibiza van Syrië

In de campagnevideo’s van het Syrische ministerie van Toerisme, die via onder meer Twitter worden verspreid, zijn bijvoorbeeld beelden te zien van Syriërs die cocktails drinken op het strand, met dance muziek op de achtergrond. Het idyllische Tartus is het Ibiza van Syrië, als we staatspersbureau SANA moeten geloven.

Maar de video’s van het ministerie, getiteld Always Beautiful Syria, richten zich niet alleen op de badplaats Tartus. Ook Aleppo, momenteel het epicentrum van geweld, wordt geroemd. In een video van begin oktober zijn delen van de stad te zien die nog in handen zijn van de regering. Op de achtergrond klinkt de themesong van Game of Thrones.

Nachtleven van Aleppo

Op de campagnebeelden van Aleppo zijn onder meer brede avenues, boulevards en zwembaden te zien. Het oosten van de stad, waar rebellenmilities het voor het zeggen hebben en luchtaanvallen aan de orde van de dag zijn, wordt uiteraard niet in beeld gebracht. Ook het Syrische staatspersbureau promoot Aleppo, en steekt de draak met media-aandacht voor het conflict aldaar, onder meer met tweets over het ‘bloeiende nachtleven’ in de stad.

In een andere video is een christelijk festival in de bergplaats Maaloula te zien. Het plaatsje werd in 2013 ingenomen door terroristen van het Al-Nusra Front, maar werd in april 2014 heroverd door de Syrische regering. Het Syrische ministerie heeft een heel YouTube-kanaal waar alle video’s op te bewonderen zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.