buitenland

‘Moslimbroederschap-leider Mohamed Kamal gedood’: wie is hij?

Door Elif Isitman - 04 oktober 2016

De Egyptische autoriteiten hebben naar eigen zeggen een leider van de terreurbeweging de Moslimbroederschap doodgeschoten. Het gaat om Mohamed Kamal. daarnaast is ook Yasser Shehata, een ander lid van de beweging, gedood.

Het Egyptische ministerie van Buitenlande Zaken meldt dinsdagochtend aan persbureau Reuters dat Kamal is gedood.

Inval in Caïro

Volgens een verklaring van de Moslimbroederschap op sociale media is Kamal al sinds maandag van de radar verdwenen, maar de beweging bevestigt zijn dood niet. Volgens de Egyptische regering kwam hij om toen de politie een appartement in Caïro binnenviel. Eerder werd bij hen bekend dat het appartement als hoofdkwartier voor de terreurbeweging werd gebruikt.

Kamal was de leider van de gewapende tak van de Moslimbroederschap, die door de regering van de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi als terreurbeweging wordt gezien.

Prominent lid

Kamal werd in absentia veroordeeld tot levenslang. Hij is een van de meest prominente leden van de Moslimbroederschap, en gold als leider van de militante tak van de beweging. Ook was hij verantwoordelijk voor het ronselen van jonge leden.

Ook het andere lid dat werd gedood, Shehata, werd eerder in afwezigheid veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Hij zou iemand hebben mishandeld en daarna in het hoofdkwartier van de terreurgroep gegijzeld hebben gehouden.

De Moslimbroederschap probeert sinds 2013 de regering van Sisi omver te werpen. Hij verving in dat jaar de oud-president Mohamed Morsi van de beweging, en probeert de Moslimbroederschap sindsdien te bestrijden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.