buitenland

Nederlander in kamp van IS-overlopers: ‘Ze nemen je hele leven over’

12 oktober 2016

Een Syrische rebellengroep heeft een kamp opgericht voor IS-deserteurs. Onder hen ook zeker één Nederlander, die zegt terug te willen naar Nederland.

De Britse BBC bericht over het interneringskamp dat ligt in het noorden van Syrië. Het is opgericht door de rebellengroep Jaysh al-Tahrir, onderdeel van het Vrije Syrische Leger. Zo’n 300 deserteurs en gevangengenomen IS-jihadisten zitten in het kamp, volgens rebellenleider Mohammad al-Ghabi bedoeld om de gevangenen te rehabiliteren.

Onder de gevangenen zijn Fransen, Polen en Nederlanders, schrijft de BBC. Journalisten van de Britse omroep waren niet zelf in het kamp, maar hebben wel beelden van binnenin en spraken met een aantal jihadisten.

Behandeld als een stuk vlees
Reda Nidalha uit Leiden, die zich nu Abu Sumail al-Hollandi noemt, zegt dat hij uit Nederland komt en vertelt hoe hij in 2014 bij IS terechtkwam. Via België en Turkije is hij naar Syrië gegaan. Om niet op te vallen deed hij zich in Turkije voor als een toerist die wilde feesten: een ‘party guy’.

Eenmaal aangesloten bij IS kreeg hij al snel spijt. ‘Je geeft je leven aan ze, ze nemen de controle totaal over. Ze gaan slecht met je om, vooral met de mensen uit het buitenland. Als je niet wilt vechten, behandelen ze je heel slecht. Als een stuk vlees.’

Nidalha wil terug naar Nederland
Nidalha wilde het IS-gebied snel verlaten, volgens hem net als veel andere buitenlanders. ‘De geheime dienst laat je niet zomaar gaan. Als je wordt gepakt, ga je de gevangenis in en krijg je de waarschuwing: als je dat nog een keer probeert, maken we je af. ‘

Toch lukte het hem om naar gebied te vluchten van het Vrije Syrische Leger. ‘IS is niet de ware religie. Ze doden mensen alsof het niets is,’ concludeert hij. ‘Ik wil terug naar mijn land, terug naar mijn leven. Ik weet dat ik problemen ga krijgen, maar ik wil die prijs betalen.’ De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) laat weten bekend te zijn met het bericht, en benadrukt dat jihadisten die terugkeren naar Nederland ‘direct in hechtenis’ worden genomen en strafrechtelijk worden vervolgd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.