buitenland

‘Niet IS, maar Russen zaten achter vernietigende hack TV5’

Door Tom Reijner - 11 oktober 2016

Vorig jaar april werd de Franse zender TV5Monde getroffen door een grote cyberaanval, die het mondiale tv-kanaal bijna plat wist te leggen. Naar nu blijkt werd deze hack niet uitgevoerd door terreurbeweging Islamitische Staat (IS) – de gedachte destijds – maar door een Russische hackersgroep.

Zij gebruikten steunbetuigingen aan IS om hun ware afkomst te verhullen, blijkt uit onderzoek waarover de BBC schrijft. In eerste instantie zei een groep die zichzelf ‘Cyber Kalifaat’ noemt, verantwoordelijk te zijn voor de aanval.

Een paar maanden na aanslag op Charlie Hebdo

Maar uit onderzoek zou nu blijken dat het een actie was van Russen, die deel uitmaken van hackersgroep APT. Er zou uiterst geavanceerde malware zijn gebruikt om de systemen van het tv-netwerk uit te schakelen. Behalve de zender, werden april vorig jaar ook de website en sociale media-accounts van de zender doelwit van de aanval. Het vermoeden dat IS achter de hack zat, werd versterkt door een bericht dat op de Facebook-pagina van TV5Monde werd geplaatst, waarin stond dat het ‘cyberkalifaat doorgaat met zijn cyberjihad tegen vijanden van Islamitische Staat (IS)’.

Profielfoto’s op sociale media werden vervangen door een gemaskerde extremist. En bovenaan Facebook stond: ‘Je suis IS.’ Ook werden Franse militairen bedreigd door de hackers: ‘Soldaten van Frankrijk, blijf weg van Islamitische Staat! Jullie hebben de kans om jullie families te redden, maak daar gebruik van,’ stond in een bericht op Facebook. Bovendien was het slechts een paar maanden na de terreuraanslag op de burelen van het satirische blad Charlie Hebdo.

Waarom was Tv5 het doelwit?

We werden bijna voorgoed uitgeschakeld, zegt TV5-directeur Yves Bigot, ‘maar een aantal toevallig aanwezige technici wist dat ternauwernood te voorkomen.’ Bigot zegt nog altijd geen idee waarom zijn zender het doelwit was. En wie gaf precies het bevel en het geld aan dit Russische collectief om de zender daadwerkelijk aan te vallen?

Het zou ze ook niet te doen zijn geweest om informatie te verzamelen – spionage dus – maar om verwoesting van het kanaal. De impact op TV5 was enorm, zegt Bigot: ‘Het duurde maanden en maanden voordat we weer verbinding konden maken met het internet.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.