buitenland

Oekraïense politici baden in grote weelde, geven ze zelf toe

Door Tom Reijner - 31 oktober 2016

Wat veel Oekraïense burgers al wel vermoedden, is maandag waar gebleken: de politici die zeggen hen na de opstand tegen het regime van de puissant rijke president Viktor Janoekovitsj te vertegenwoordigen, baden in grote weelde, en hebben een voorliefde voor allerhande luxe producten.

Tienduizenden politici en bestuurders van het armlastige land hebben hun inkomen en bezittingen kenbaar gemaakt, en laten opnemen in een online-database, schrijft persbureau Reuters.

Porosjenko deed het net voor de deadline

Ze hadden tot zondag de tijd om dat te doen – waar overigens niet iedereen vrijwillig aan mee wilde werken. De Oekraïense president zelf, Petro Porosjenko, hing zijn bezittingen net voor de deadline aan de grote klok. Porosjenko, die voor zijn uitverkiezing in 2014 een chocoladefabriek leidde, blijkt ruim 26,3 miljoen dollar op zijn bankrekeningen te hebben staan. Ook heeft hij nog altijd 104 bedrijven. Hij zwoer deze, aan zijn chocoladefabriek gerelateerde bedrijven, na zijn benoeming af te staan, maar deed tot dusver niet.

Uit de samengestelde online-database blijkt dat wel meer overheidsofficials op grote voet leven. Premier Volodymyr Groysman verklaarde bijvoorbeeld samen met zijn vrouw 1,6 miljoen dollar in de lokale munteenheid hryvnia thuis te bewaren. Bovendien blijkt hij een liefhebber van dure horloges. Een van de officials die meewerkten, heeft zelfs een orthodoxe kerk, relikwieën, een ‘ticket naar de ruimte met een commercieel ruimtevaartschip’ in zijn bezit.

Volgens de minister van Justitie Pavlo Petrenko – die zelf een half miljoen dollar heeft opgepot in zijn huis- zegt dat deze praktijk voorkomt uit een wantrouwen die Oekraïners koesteren tegen de banken. ‘Die kunnen echt wel beter functioneren.’ Ook binnen de oppositie wordt goed geboerd: zo heeft parlementariër Mikhail Dobkin 1.780 exclusieve flessen wijn in zijn kelder. Ook iemand als Oleh Liashko van de populistische Radicale Partij – verrijkt zichzelf flink. Hoewel hij zichzelf volgens Reuters presenteert als een ‘gewone, doorsnee man’, heeft hij 1 miljoen dollar in cash thuis liggen. Ook huurt hij een huis en landgoed in een van Kiev’s meest exclusieve districten.

Hardnekkige corruptie

De database is een poging om iets te doen aan de hardnekkige corruptie in Oekraïne, en de transparantie in het land te verbeteren. Het is een van de belangrijkste voorwaarden die het Internationaal Monetair Fonds stelt voor de leningen aan het de facto bankroete, armlastige Oost-Europese land. Ten minste, als wordt gekeken naar het inkomen per hoofd van de bevolking, dat op een gemiddelde ligt van zo’n 2.000 dollar per jaar (cijfers: Wereldbank).

De onthullingen zijn pikant in het licht van EU-associatieverdrag met Oekraïne – waar de Nederlandse kiezer tegenstemde. Premier Mark Rutte (VVD) probeert deze week koortsachtig steun te vinden om, zoals hij dat zegt, aan de bezwaren van de nee-stemmer tegemoet te komen.

Een van de veelgehoorde argumenten om ‘nee’ aan te kruisen in april was juist het feit dat Oekraïne een door en door corrupt land is, waar het geld, dat bedoeld is voor de Oekraïense burger, rijkelijk in de zakken vloeit van overheidsbeambten, bestuurders en volksvertegenwoordigers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.