buitenland

Ook Malta zwicht: mag Russische vloot dan nergens tanken?

Door Tom Reijner - 28 oktober 2016

De Russische oorlogsvloot met daarbij het enorme vliegdekschip Admiral Kuznetsov krijgt nergens toestemming om bij te tanken, zo lijkt het. Eerder werd Spanje al succesvol onder druk gezet, nu gaat ook Malta voor de bijl.

De regering van het eiland had aanvankelijk toestemming verleend aan de Russen, maar heeft dat besluit toch weer ingetrokken, schrijft Times of Malta.

Malta is niet eens lid van de NAVO

Zware druk van onder meer Groot-Brittannië en de Verenigde Staten zou de doorslag hebben gegeven. Malta is, in tegenstelling tot Spanje, niet eens lid van de NAVO, maar wel van de Europese Unie (EU). ‘Brussel’ wil natuurlijk dat Malta in de pas loopt met betrekking tot het sanctiebeleid dat de EU heeft uitgerold jegens Rusland.

Minister van Buitenlandse Zaken George Vella wilde overigens niet zeggen of Malta ooit had ingestemd met het Russische verzoek. ‘Wat wel duidelijk is, is dat Malta niet betrokken wil zijn bij de misdaden die worden gepleegd in Aleppo,’ zei hij.

Grote druk van NAVO-bondgenoten

De vloot bestaat uit het enorme vliegdekschip Admiral Kuznetsov en acht begeleidende kleinere oorlogsbodems. De schepen wilden na een tocht over de Noordzee en door Het Kanaal oorspronkelijk tanken in de Spaanse havenstad Ceuta, een enclave in Marokko. Dat mocht aanvankelijk ook van de Spanjaarden – het was immers – ook de afgelopen jaren – wel eens vaker gebeurd, en toen was er geen probleem.

Maar er kwam druk van NAVO-bondgenoten, in dien mate dat Madrid alsnog besloot de Russen de toegang te weigeren. Onder anderen Guy Verhofstadt ging op Twitter heftig tekeer en sprak over een ‘schandalige actie’. Ook Groot-Brittannië vond dat Spanje als lid van de NAVO wel moest weigeren. Na intern beraad gaf Madrid gehoor aan die mening.

Misschien dat de vloot nu kan bijtanken in Griekenland. Ook dat land hoort bij het transatlantisch bondgenootschap, maar de premier Alexis Tsipras onderhoudt nauwe banden met het Kremlin. Tijdens de hoogtijdagen van de Griekse crisis trok hij veelvuldig op met de Russische president Vladimir Poetin.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.