buitenland

Opgepakte Syriër wilde ‘Parijs-achtige aanslag’ plegen op vliegveld Berlijn

Door Elif Isitman - 10 oktober 2016

De Duitse politie bevestigt dat de 22-jarige Syriër die zondagnacht werd gearresteerd banden had met terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Na een klopjacht in Leipzig wist de politie de man, die plannen had om een terreuraanslag in Duitsland te plegen, in de kraag te vatten.

In het huis van de Syriër in kwestie, Jabr al-Bakr, werden zaterdag bij een inval explosieven en chemicaliën aangetroffen die bestemd waren voor een aanslag.

Net als in Parijs

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière gaf maandagmiddag een persconferentie over de arrestatie, en zei dat Bakr een aanslag voorbereidde die ‘overeenkomsten vertoont met de bomaanslagen die in Parijs en Brussel werden gepleegd’.

Toen inlichtingendiensten zaterdag een foto van hem verspreidden, was al bekend dat hij een aanslag wilde plegen op een Duits vliegveld. Bakr werd vorig jaar in Duitsland officieel als vluchteling geregistreerd.

Bakr wist eerder te ontsnappen

De Syriër wist bij de eerdere inval te ontkomen. Vlak voor de inval zagen agenten iemand bewegen in het huis. Omdat de politie-eenheden ervan overtuigd waren dat het hier om de vermoedelijke terrorist ging, werd een waarschuwingsschot gelost.

De aanname dat hij zich binnen had verstopt, bleek uiteindelijk niet te kloppen. Het is nog onduidelijk hoe de politie de verdachte uiteindelijk op het spoor is gekomen.

De Duitse politie had eerder op zondag nog twee van de drie personen vrijgelaten die zaterdag in Chemnitz werden opgepakt. De verhuurder van het huis in Chemnitz, tevens een Syriër, zit nog vast wegens medeplichtigheid.

Merkel bedankt Syrische huisbaas

De politie kreeg bij de aanhouding maandag hulp van de eigenaar van het huis waar de verdachte zich ophield. De man, ook weer een Syriër, werd op het station aangesproken door Bakr, die onderdak zocht.

Hij stemde daarmee in, maar waarschuwde telefonisch de politie. Toen de politie arriveerde, bleek de huiseigenaar Bakr zelfs te hebben vastgebonden.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, die op het moment door een aantal Afrikaanse landen reist, bedankt via een verklaring de Syriër die medeverantwoordelijk was voor de arrestatie van Bakr. ‘Hij informeerde de politie over de verblijfplaats van de verdachte en heeft daarmee een beslissende bijdrage geleverd aan zijn arrestatie,’ aldus Merkel. Ook gaf zij een pluim aan de inlichtingendiensten voor het uitvoeren van de klopjacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.