buitenland

Orbán wil ondanks ‘mislukt’ referendum toch wet tegen migranten

05 oktober 2016

De Hongaarse premier Viktor Orbán wil dat in de grondwet wordt opgenomen dat het land niet door de EU kan worden verplicht om immigranten binnen te laten. De uitslag van het referendum over het EU-migratiebeleid kan niet worden genegeerd, zegt Orbán.

Het referendum over het EU-herverdelingsplan van afgelopen zondag werd zeer ruim gewonnen door het kamp van Orbán: 98 procent van de kiezers keurde de verplichte herverdeling af. De stembusgang werd echter ongeldig verklaard, omdat de opkomst lager was dan 50 procent.

Ingrijpen nodig, ‘voor de democratie’
Dinsdagavond liet Orbán doorschemeren dat er toch iets moet gebeuren met de uitslag. ‘Er zijn 3,3 miljoen mensen in Hongarije die hebben besloten dat ze het niet zullen toestaan dat iemand anders mag beslissen over de kwestie rond migranten. Dit mag niet zonder politieke gevolgen blijven, als we in Hongarije nog democratie hebben.’

Dat verandert in elk geval niets aan het quotum van 1.300 migranten uit het oorspronkelijke herverdelingsplan. Wel, zo legde Orbán uit, kunnen in de toekomst soortgelijke migrantenquota worden tegengehouden.De premier komt nu met een voorstel om de Hongaarse grondwet te veranderen. Er moet in komen te staan dat alleen het Hongaarse parlement het recht heeft om zich over migratiekwesties uit te spreken.

Te vroeg gejuicht?
In verscheidene EU-lidstaten werd opgehaald gereageerd na de uitslag van het referendum. De  Duitse minister van Buitenlandse Zaken Michael Roth gaf toe ‘blij te zijn’ en zei dat ‘het debat over de toekomst van de EU niet in handen moet komen van populisten en nationalisten’.

Twijfelachtig of er steun is
Voor zo’n wijziging is een tweederde meerderheid in het parlement nodig: het is de vraag of Orbán die bij elkaar kan schrapen. De grootste oppositiepartij, de Socialisten, zeggen tegen te zijn, nadat ‘vijf miljoen kiezers ervoor hebben gekozen niet deel te nemen aan het dure en leugenachtige drama’.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA), dinsdag op bezoek in Hongarije, gaf aan dat ‘de Hongaarse zorgen helder zijn’, maar dat het lidmaatschap van Europese Unie ‘geen menukaart is’. Hij riep zijn collega Peter Szijjártó op tot het tonen van meer solidariteit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.