buitenland

Oude Le Pen verbitterd en jaloers: ‘Sarkozy lijkt op mij’

Door Tom Reijner - 04 oktober 2016

Jean-Marie Le Pen kan het maar niet laten: het bekritiseren van zijn dochter en opvolger Marine. De voormalig Front National-leider ziet eerder Nicolas Sarkozy als zijn erfgenaam.

Mijn dochter schuift te veel op naar het midden, moppert hij volgens Franse media. Presidentskandidaat Sarkozy, lid van de rechtsconservatieve UMP, lijkt volgens de oude Le Pen (88) meer op hem dan zijn bloedeigen Marine.

‘Sarkozy verovert terrein dat door Marine Le Pen is verlaten op weg naar het midden. En op zijn beurt heeft Sarkozy het midden vaarwel gezegd, om op te schuiven naar nationalistisch en populistisch rechts,’ analyseert de ex-voorman van Front National. Hij is ook niet te spreken over het feit dat Marine recentelijk ‘het logo van Front National heeft veranderd’. ‘Het heeft ons juist zo ver gebracht. Dit is zelfmoord.’

Hoogoplopend dispuut met Marine

Zijn nieuwste tirade past binnen het dispuut dat hij uitvecht met zijn dochter. Het begon allemaal met zijn herhaalde uitspraak in 2015 dat de gaskamers ‘een detail’ zijn binnen de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Marine, die in 2011 het stokje van haar vader had overgenomen, reageerde erg verontwaardigd. Daarna escaleerde de familieruzie al snel. Uiteindelijk leidde het er zelfs toe dat Jean-Marie uit de partij werd gezet. Hij probeert het conflict nog altijd uit te vechten via de rechter.

‘Ik weet ook nog niet op wie ik ga stemmen,’ zegt de verbitterde oud-leider. Zijn dochter is in elk geval niet verzekerd van zijn stem. De komende zeven maanden kan er van alles gebeuren, zegt hij. De Franse presidentsverkiezingen in april (dan is de eerste ronde) beloven ongemeen spannend te worden. Zoals het er nu naar uitziet niet voor de huidige president François Hollande – zijn populariteit bevindt zich op een dieptepunt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.