buitenland

Poetin: Clinton doet hysterisch over ‘mythische invloed’ Rusland

Door Elif Isitman - 27 oktober 2016

De Russische president Vladimir Poetin haalt hard uit naar Amerika. Vooral de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton, die Poetin er eerder van beschuldigde invloed uit te oefenen op de verkiezingen, moet het ontgelden.

‘Amerikaanse politici gedragen zich hysterisch over een zogenaamde dreiging vanuit Rusland jegens de verkiezingen,’ zegt Poetin donderdag. Hij spreekt van een ‘mythische invloed’ van zijn land op de uitslag van de verkiezingen.

Hack van Democraten

De Amerikaanse regering beschuldigde Rusland er onlangs van een reeks cyberaanvallen op de Democratische Partij uit te oefenen. De Democratische presidentskandidaat Clinton doet er nog een schepje bovenop, en noemde haar rivaal Donald Trump een ‘popje van Poetin’. De Russische president maakt er geen geheim van dat hij een voorkeur heeft voor een presidentschap van Trump.

Volgens Poetin proberen politici, en Clinton in het bijzonder, ‘hun eigen falen’ daar slechts mee te maskeren. Poetin gelooft er naar eigen zeggen niks van dat mensen serieus kunnen denken dat de regering in Moskou er een invloed op zou kunnen hebben.

NAVO in Baltische Staten

‘Het is veel simpeler om mensen af te leiden met zogenaamde Russische hackers, spionnen en andere invloedsagenten. Is Amerika soms een bananenrepubliek? Amerika is een grootmacht,’ aldus Poetin.

Bovendien verdenkt hij ‘zekere machten in het Westen’ ervan de dreiging vanuit Rusland te overdrijven zodat ze hun defensiebudget kunnen verhogen. Volgens hem is Rusland niet van plan iemand aan te vallen. Hij verwijst vermoedelijk naar de uitbreiding van de NAVO-aanwezigheid in de Baltische Staten, iets wat door Rusland als een vorm van agressie wordt gezien.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.