buitenland

Radicale ‘reichsbürger’ schiet op agenten in Duitsland

19 oktober 2016

Een ‘radicaal-rechtse’ Duitser heeft woensdag het vuur geopend op een arrestatieteam in Beieren. De ‘reichsbürger’ schoot op vier agenten, van wie een in levensgevaar verkeert, toen zij zijn wapens in beslag wilden nemen.

Duitse media melden dat de 49-jarige man die in Georgensmünd woont, meer dan dertig wapens bezit. Nadat hij controle door ambtenaren en de politie weigerde, werd zijn vergunning voor de wapens ingetrokken.

Vuur geopend vanachter gesloten deur

Volgens de korpschef Johann Rast vuurde de man af vanachter een gesloten deur, waarachter hij zich schuil hield. ‘Het is onduidelijk hoeveel schoten hij heeft gelost,’ aldus Rast.

De man zou zich identificeren als ‘reichsbürger’. De reichsbürgerbeweging erkent de Duitse staat in zijn huidige vorm niet, omdat deze zou zijn opgericht door de geallieerden. De beweging is relatief klein: een paar honderd Duitsers zijn ‘reichsbürger’.

Reichsbürgerbeweging

Het Duitse Rijk blijft volgens de reichsbürger voortbestaan, de bondsrepubliek moet worden genegeerd. Daarnaast erkennen de reichsbürger de huidige grenzen van Duitsland niet, maar geloven ze in de grenzen van het Duitsland van 1937.

De reichsbürger zorgen vooral voor onrust en geweld omdat ze Duitse autoriteiten niet erkennen en niet respecteren. Toen een man die bij de beweging hoort in april twee agenten zag bij een verkeerscontrole, reed hij op ze in, omdat die controle in zijn ogen illegaal was.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.