buitenland

Krijgt Trump hulp van ‘debatcoach’ Farage bij strijd tegen Clinton?

Door Elif Isitman - 01 oktober 2016

Net het Amerikaanse presidentiële debat van afgelopen week, waren media het grotendeels met elkaar eens: de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton heeft haar Republikeinse concurrent Donald Trump afgetroefd. Krijgt Trump nu hulp vanaf de andere kant van de Atlantische oceaan?

Volgens Britse media, waaronder The Daily Mail, wel. Voormalig UKIP-leider Nigel Farage zou naar Amerika zijn gevlogen om Trump te coachen voor zijn volgende debat met Clinton.

‘Hillary Clinton? Nooit!’

Farage stond Trump eerder al bij tijdens een bijeenkomst in Jackson, Mississippi. Daar vergeleek de eurosceptische politicus de campagne van Trump met zijn eigen campagne voor een Brexit. Ook sprak hij zijn afschuw uit voor Clinton: ‘Als ik Amerikaans staatsburger was, zou ik niet op haar stemmen ook al zou je me ervoor betalen’.

Tijdens zijn vaarwelspeech vorige maand, maakte Farage al toespelingen over het bijstaan van Trump: ‘Wie weet, misschien ga ik op een gegeven moment wel weer naar de Verenigde Staten’. Bronnen binnen zijn ex-partij UKIP bevestigen tegenover The Guardian dat Farage naar Amerika gaat om Trump te helpen.

Clinton hard aanpakken

Nigel Farage geldt als sterke debater en zou Trump mogelijk willen helpen met het aanscherpen van zijn toon. De Republikeinse kandidaat haalde na het debat scherp uit naar de ‘corrupte media’, en benadrukte dat hij Hillary Clinton de volgende keer niet zo makkelijk laat wegkomen.

Hij zei dat hij bewust relatief rustig aan zou hebben gedaan, omdat hij ‘niemand wilde kwetsen’. Trump gaf aan te hebben overwogen om ‘de vele affaires van Bill Clinton’ aan te stippen, maar besloot dat uiteindelijk niet te doen. ‘Het zou niet aardig zijn geweest’. Maar, zo zei Trump, de volgende keer zal hij haar een stuk harder aanpakken.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.