buitenland

‘Sluipschutter van Mosul’ doodt IS-beul vlak voor executie

26 oktober 2016

Een inmiddels bekende ‘sluipschutter van Mosul’ heeft toegeslagen op een cruciaal moment. Een beul van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) stond op het punt een tiener te onthoofden toen de schutter hem neerschoot.

Amerikaanse media melden dat IS-leden zich op een plein hadden verzameld voor de executie van een jongen die zich zou hebben verzet tegen het beleid van de jihadisten. Op het moment dat de beul zijn mes hief, werd hij geraakt door een kogel, waarna hij overleed.

TOPSHOT - A man takes a selfie in front of a fire from oil that has been set ablaze in the Qayyarah area, some 60 kilometres (35 miles) south of Mosul, on October 19, 2016, during an operation by Iraqi forces against Islamic State (IS) group jihadists to retake the main hub city. In the biggest Iraqi military operation in years, forces have retaken dozens of villages, mostly south and east of Mosul, and are planning multiple assaults for October 20. / AFP PHOTO / YASIN AKGULOpstomen naar IS: zo ziet de slag om Mosul eruit

Paniek onder IS-leden

De tiener is uiteindelijk ook overleden nadat hij werd neergeschoten door een ander lid van de terreurgroep. Na het schot raakten de jihadisten in paniek, en schoten om zich heen. Het is onduidelijk of de sluipschutter is geraakt.

 In Mosul zou een aantal sluipschutters toeslaan op onverwachte momenten en zo IS-jihadisten uitschakelen. Sommige verslaggevers denken zelfs dat het om één sluipschutter gaat, die een eenmansoorlog voert tegen de extremisten.

Volgens andere theorieën opereren doodseskaders in opdracht van Westerse autoriteiten in Mosul om zo de elite van IS uit te schakelen, melden Iraakse media. Weer anderen denken dat het gaat om een onafhankelijke Iraakse verzetsstrijder.

Bloedbad in Mosul

Op 16 oktober kondigde het Iraakse leger aan dat de ‘slag om Mosul’ was begonnen. Iraakse soldaten vechten met een internationaal front in de hoop de stad te heroveren op de terreurorganisatie. Het optimistische Iraakse leger stuitte echter op een leger van zelfmoordterroristen van IS.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zaterdag zei een Iraakse generaal nog dat het leger het kantoor van de burgemeester en het belangrijkste ziekenhuis van Hamdaniyah al in handen heeft. Zeker vijftig IS-terroristen zijn gedood volgens het Iraakse leger. Maar ook IS gaat in de tegenaanval, en toont geen genade voor de burgers van Mosul.

Bij de Mishraq-zwavelfabriek ten zuiden van Mosul hebben de terroristen brand gesticht en bommen af laten gaan in en om een aantal zwavelbergen. Daarnaast worden executies uitgevoerd in en om Mosul, in gebieden die nog in de greep zijn van IS. Vooral jongeren en vrouwen zouden worden geëxecuteerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.