buitenland

Slag om Mosul is begonnen

Door Bauke Schram - 17 oktober 2016

De ‘slag om Mosul’ is van start gegaan, meldt de Iraakse premier  Haider Al-Abadi. Iraakse soldaten hopen de stad te heroveren op de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). Het IS-bolwerk in Mosul is vooral strategisch belangrijk voor de groep.

2016-09-22 16:16:49 TOPSHOT - A flag seller sells Turkish national flags near Istanbul's New Mosque in Eminonu on September 22, 2016. / AFP PHOTO / OZAN KOSEDreiging ‘regionale oorlog’ hangt boven slag om Mosul

‘Het is tijd,’ schrijft de premier op Twitter. ‘De campagne om Mosul te bevrijden, is begonnen. Aan het geliefde volk van Mosul, de Iraakse staat zal een overwinning verenigd vieren.’ Het front tegen IS, bestaande uit Iraakse soldaten, maar ook andere eenheden met zowel Sjiieten als christenen, begon zondagnacht met het opblazen van IS-tunnels ten zuiden van Mosul.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Verenigd front tegen IS in Mosul

De internationale coalitie staat volgens de Amerikaanse Defensieminister Ash Carter ‘klaar om te helpen in de moeilijke strijd die wacht’. Ook Koerdische militairen zijn belangrijk voor de operatie. Zij begonnen maandagochtend met een aanval op Khazir, ten oosten van Mosul. Zeker 4.000 Koerden zijn ingezet voor de militaire actie.

CNN meldt dat de Iraakse troepen een enorm aantal flyers liet vallen boven Mosul, waarin de bevrijding werd aangekondigd. De Iraakse overheid geeft aan af te willen van IS en ‘andere donkere religieuze groepen’. Voor de gewantrouwde regering van Abadi is een overwinning in Mosul strategisch gezien zeer belangrijk.

Terreurgroep verliest terrein

Mosul is daarnaast de tweede stad in Irak in omvang. Er zijn nu al 200.000 mensen gevlucht uit Mosul, maar de verwachting is dat tot een miljoen Irakezen op de vlucht zullen slaan. Twee jaar geleden veroverde IS de belangrijke stad in Noord-Irak.

De terreurgroep IS lijkt zich moeilijk te kunnen verzetten tegen de militaire aanvallen. Dit weekend werd ook Dabiq heroverd op de jihadistische organisatie. De Noord-Syrische stad is vooral symbolisch belangrijk voor IS, omdat daar volgens de jihadisten de ‘slag op de Dag des Oordeels’ zou plaatshebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.