buitenland

‘Berlijnse imam radicaliseerde Syriër met plan voor aanslag op vliegveld’

Door Elif Isitman - 14 oktober 2016

De Syriër Jabr al-Bakr, die plannen had om een aanslag op een Berlijnse luchthaven te plegen, is volgens familie in Duitsland geradicaliseerd. Bakr pleegde afgelopen woensdag zelfmoord in zijn cel, nadat hij vorig weekend door de politie werd opgepakt in de Duitse stad Leipzig.

Zijn broer Alaa al-Bakr woont nog in Syrië, en zegt in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel  dat een imam in Berlijn zijn broertje heeft geradicaliseerd.

Imam gaf opdracht naar Syrië te gaan

Die imam zou Al-Bakr (22) hebben opgedragen naar zijn thuisland terug te keren om zich daar aan te sluiten bij de jihad. In september 2015, zeven maanden nadat hij als vluchteling Duitsland was binnengekomen, volgde hij die opdracht op, en sloot zich aan bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Raqqa.

Vervolgens wist hij opnieuw als ‘vluchteling’ ongemerkt met de enorme migratiestroom mee Duitsland binnen te komen. Het zou een blunder zijn voor de Duitse autoriteiten, die hem dus niet als Syriëganger hebben kunnen identificeren. Net na het hoogtepunt van de migratiecrisis, gaf de Duitse federale politie al toe dat het aantal jihadisten onder de migrantenstroom veel hoger zou uitvallen dan verwacht.

Duitse autoriteiten zeggen tegen persbureau Reuters dat al-Bakr een aantal maanden naar Turkije op vakantie ging, nadat hij een asielstatus kreeg in Duitsland. Hij zou daar afgelopen zomer enkele maanden hebben gezeten, maar naar alle waarschijnlijk zat hij toen dus nog in Syrië of was hij alweer op weg terug naar Duitsland.

‘Zelfmoord maakt verder onderzoek moeilijk’

Het feit dat hij zichzelf woensdag van het leven beroofde, maakt het de autoriteiten naar eigen zeggen moeilijk om het ‘netwerk’ achter zijn radicalisering te onderzoeken. ‘Er is iets fout gegaan, en er zijn verkeerde inschattingen gemaakt,’ zegt de Duitse regeringswoordvoerder Steffen Seibert. Bepaalde informatie is volgens hem niet langer terug te halen, omdat al-Bakr simpelweg niet meer leeft.

Seibert zegt dat de zelfmoord van de Syriër een groot onderzoek verdient. Vrijdagochtend bevestigde een autopsie de zelfmoord. Al-Bakr gebruikte zijn eigen kleding om zichzelf van het leven te beroven, en toonde volgens zijn advocaat eerder ook al een ‘buitengewone interesse’ in stopcontacten. In het begin werd hij elk kwartier gecontroleerd, maar al snel werd besloten om dat te verminderen naar elk uur. Woensdag wist hij zichzelf met behulp van zijn eigen kleding te wurgen.

De politie trof eerder bij een inval in zijn appartement in Chemnitz explosieven en chemicaliën aan die bedoeld waren voor een aanslag. Al-Bakr wist tijdens de inval te ontkomen, maar twee dagen later wist de politie hem na een klopjacht in Leipzig alsnog te pakken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.