buitenland

Syriër met terreurplannen pleegt zelfmoord in cel

Door Elif Isitman - 12 oktober 2016

De Syrische terreurverdachte Jabr al-Bakr heeft zelfmoord gepleegd in zijn cel. Hij zou zichzelf hebben opgehangen.

Dat melden Duitse media woensdagavond. Al-Bakr werd zondagavond gearresteerd in Leipzig, nadat de politie een klopjacht op hem uitvoerde omdat hij een aanslag zou willen plegen uit naam van terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Syriër wilde ‘aanslag als in Parijs’

Bij een inval zaterdagavond in zijn huis in Chemnitz werden verschillende explosieven en chemicaliën aangetroffen die bestemd waren voor een aanslag. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière gaf maandagmiddag een persconferentie over de arrestatie, en zei dat Bakr een aanslag voorbereidde die ‘overeenkomsten vertoont met de bomaanslagen die in Parijs en Brussel werden gepleegd’. Hij had het voorzien op een van de vliegvelden van Berlijn.

Toen inlichtingendiensten zaterdag een foto van hem verspreidden, was al bekend dat hij een aanslag wilde plegen op een Duits vliegveld. Bakr werd vorig jaar in Duitsland officieel als vluchteling geregistreerd.

De Syriër wist bij de eerdere inval te ontkomen. Vlak voor de inval zagen agenten iemand bewegen in het huis. Omdat de politie-eenheden ervan overtuigd waren dat het hier om de vermoedelijke terrorist ging, werd een waarschuwingsschot gelost.

De aanname dat hij zich binnen had verstopt, bleek uiteindelijk niet te kloppen. Het is nog onduidelijk hoe de politie de verdachte uiteindelijk op het spoor is gekomen.

Hulp van huiseigenaar

De Duitse politie had eerder op zondag nog twee van de drie personen vrijgelaten die zaterdag in Chemnitz werden opgepakt. De verhuurder van het huis in Chemnitz, tevens een Syriër, zit nog vast wegens medeplichtigheid.

De politie kreeg bij de aanhouding maandag hulp van de eigenaar van het huis waar de verdachte zich ophield. De man, ook weer een Syriër, werd op het station aangesproken door Bakr, die onderdak zocht.

Hij stemde daarmee in, maar waarschuwde telefonisch de politie. Toen de politie arriveerde, bleek de huiseigenaar Bakr zelfs te hebben vastgebonden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.