buitenland

Terroristen gijzelen politieschool in Pakistan: 59 doden

25 oktober 2016

Bij een gijzeling op een politieacademie in de Pakistaanse stad Quetta zijn tenminste 58 mensen gedood en meer dan 100 mensen gewond geraakt. Het gebeurde maandagavond laat (lokale tijd), en er waren meer dan 200 politieagenten aanwezig op de school op het moment dat het gebeurde.

Gewapende mannen met bomgordels stormden het trainingscentrum binnen, melden Pakistaanse autoriteiten dinsdagochtend.

Agenten aangevallen terwijl ze lagen te slapen

De gijzeling duurde ruim vijf uur. De meeste doden waren politiemannen in opleiding. Volgens getuigenverklaringen ‘stormden de mannen gewoon naar binnen en begonnen lukraak te schieten’.

Volgens de provinciale minister Mir Sarfaraz Bugti (provincie Balochistan) vielen de schutters een slaapzaal vol agenten aan terwijl ze lagen te slapen. Er zouden in totaal drie daders zijn geweest: twee bliezen zichzelf op, en een derde werd door beveiligers door zijn hoofd geschoten.

De aanval is (nog) niet opgeëist door terroristen, maar volgens militaire bronnen zou het gaan om de soennitische, jihadistische beweging Lashkar-e-Jhangvi. De bronnen zouden telefonische communicatie hebben onderschept, waaruit blijkt dat de terroristen directe instructies vanuit Afghanistan ontvingen.

Minderheden en veiligheidsdiensten doelwit van terreur

Lashkar-e-Jhangvi voert geregeld terreuraanvallen uit in Pakistan, met name tegen de sjiitische Hazara-minderheid. De Pakistaanse regering vermoedt bovendien dat de groepering banden onderhoudt met terreurbeweging Al-Qa’ida.

Vorig jaar nog wisten Pakistaanse autoriteiten een deel van de terreurbeweging te neutraliseren. In juli werd Malik Ishaq, de leider van de beweging, en nog 13 andere leden gedood bij een mislukte ontsnappingspoging. De autoriteiten hebben geen directe verklaring voor de aanval op de politieschool.

In de provincie Balochistan, een broedplaats van sektarisch geweld die ook als basis geldt voor de Pakistaanse Taliban, worden de afgelopen tien jaar geregeld aanvallen uitgevoerd op veiligheidsdiensten. Daarnaast vormen sjiitische minderheden ook vaak het doelwit van de overwegend soennitische bewegingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.