buitenland

Trump krabbelt terug: ‘Ik ben ook blij als ik niet win’

Door Elif Isitman - 21 oktober 2016

De Republikeinse kandidaat Donald Trump lijkt enigszins op zijn eerdere opmerking terug te komen over de verkiezingsuitslag in november. Eerder deze week zei hij dat hij niet zomaar akkoord gaat met iedere verkiezingsuitslag.

Als hij verliest en het resultaat ‘twijfelachtig’ vindt, wil hij gerechtelijke stappen kunnen ondernemen, zei hij donderdag, meldt persbureau Reuters.

Trump heeft nergens spijt van

Vrijdag krabbelt hij terug: ‘winnen, verliezen of gelijkspelen, ik ben blij met alles wat ik aan deze race heb gegeven’. Ik heb nergens spijt van, zei hij tijdens een bijeenkomst in Fletcher, North Carolina.

Wel zei hij er bijna zeker van te zijn dat hij de overwinning zal claimen bij de verkiezingen op 8 november. Hij riep zijn volgelingen opnieuw op naar de stembus te gaan. ‘Thuisblijvers kunnen we ons niet veroorloven’.

Opvallend moment

Het was een van de meest opvallende momenten van het derde tv-debat tussen Trump en Hillary Clinton: toen Trump werd gevraagd of hij de uitslag op 8 november zou accepteren, antwoordde hij dat hij Amerika ‘in spanning wil houden’. ‘Ik zie het wel tegen die tijd. De media zijn zo oneerlijk en corrupt. En er zijn ook nog eens miljoenen Amerikanen die onterecht zijn ingeschreven.’

De opmerking dat hij de Amerikanen in spanning wil houden, kwam hem op veel kritiek te staan. ‘Huiveringwekkend,’ aldus rivaal Clinton. Ook Michelle Obama hekelde de opmerking: ‘Zo ga je niet om met de Amerikaanse democratie’.

De twee stonden donderdagavond overigens tegenover elkaar in een humoristische roast: de twee kandidaten staken de draak met elkaar, maar ook met zichzelf. Bekijk hier de fragmenten >

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.