buitenland

‘Turkije geeft 15.000 Erdogan-aanhangers een diplomatenpaspoort’

24 oktober 2016

De Turkse regering gaat zo’n 15.000 mensen een ‘groen paspoort’ geven. Met het paspoort, dat normaliter alleen voor diplomaten, ambtenaren en hun directe familie is, kan er sneller een visum worden aangevraagd en vervalt in vele gevallen de visumplicht in zijn geheel.

Het maakt volgens de Turkse minister van Economische Zaken Nihat Zeybekci deel uit van een plan om de economie een boost te geven, meldt Hurriyet.

Alleen voor Erdogan-aanhangers?

Zeybekci zegt dat de Turkse regering exporteurs in 2016 gaat steunen met een bedrag van 4,5 miljard dollar, en dat ook transportkosten worden vergoed. Daarnaast krijgen zo’n 15.000 ondernemers een groen paspoort.

Het groene paspoort heeft allerlei voordelen: zo is het met het document bijvoorbeeld mogelijk om drie maanden lang visumloos in het Schengengebied te verblijven. Volgens Zeybekci worden exporteurs die aanmerking komen beoordeeld op hun exportvolume.

Maar sceptici op sociale media beweren dat het gaat om ondernemers die de regering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan steunen. Aangezien Erdogan eerder aankondigde ook het bedrijfsleven te zuiveren van aanhangers van de islamitische prediker Fethullah Gulen, de aartsvijand van de president, is dat geen gekke gedachte.

De zuivering van het staatsapparaat, het onderwijs, de media en de rechterlijke macht werd al eerder in gang gezet. Erdogan geeft Gulen de schuld van de mislukte staatsgreep van afgelopen juli.

Wet moet volgende week ingaan

De minister Zeybekci is in Nederland overigens niet onomstreden. In augustus sprak hij met minister Lilliane Ploumen van Handel. Kort daarvoor verscheen er een video van een speech die Zeybekci hield kort na de mislukte coup. Gulen zou een rat zijn, wiens volgelingen ‘zullen smeken om te worden gedood’. De ‘verraders’ honden noemen, zou een belediging zijn voor honden, zei de minister onder luid applaus. ‘We zullen hen wegstoppen in holen, opdat zij nooit meer een menselijke stem zullen horen.’

De wet waarmee de ‘economische stimulansen’ van Zeybekci in werking treden, werd in september goedgekeurd door Erdogan. Het parlement stemt er volgens hem waarschijnlijk volgende week mee in.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.