buitenland

Turkije pakt broer van Fethullah Gülen op

02 oktober 2016

Turkije heeft de broer van islamitische prediker Fethullah Gülen gearresteerd. Na een inval in een woning in Izmir, West-Turkije, werd Kutbettin Gülen opgepakt.

Fethullah Gülen wordt verdacht verantwoordelijk te zijn voor de mislukte staatsgreep van 15 juli. In Turkije hebben de autoriteiten sindsdien tienduizenden Turken opgepakt. De Turkse overheid heeft ook de uitlevering geëist van Fethullah Gülen, die in Amerika woont.

2016-07-23 20:36:56 Pro-Erdogan supporters wave Turkish national flags during a rally against the military coup on Taksim square in Istanbul on July 23, 2016. Turkey pushed on with a sweeping crackdown against suspected plotters of its failed coup, defiantly telling EU critics it had no choice but to root out hidden enemies. Using new emergency powers, President Recep Tayyip Erdogan's cabinet decreed that police could now hold suspects for one month without charge, and also announced it would shut down over 1,000 private schools it deems subversive. / AFP PHOTO / OZAN KOSEWie zijn Mohammed Sait en Halis Hanci, de opgepakte ‘Gülen-hulpjes’?

Jacht op familieleden Gülen

Kutbettin verbleef in het huis van een familielid, ondergedoken voor de Turkse autoriteiten. Die ontvingen volgens Turkse media een tip, en deden een inval in het huis. Daar werden ook boeken gevonden die door Fethullah zijn geschreven.

De politie heeft hem meegenomen naar het lokale bureau en Kutbettin ondervraagd. Hij wordt verdacht van het ‘aanzetten tot haat door het verspreiden van FETÖ-berichten (“Fethullahist terrorist organisation”) en deelname aan een bewapende terreurgroep’.

In juli en augustus werden twee neven van Fethullah opgepakt in Oost-Turkije. Zij zouden vertrouwelingen van de prediker zijn, en worden ervan beschuldigd hem te helpen bij het beramen van een staatsgreep.

Onderzoek na staatsgreep

Fethullah zelf zegt overigens mee te willen helpen aan het uitleveringsverzoek, mits Amerika het toestaat. De geestelijke wil een internationale onderzoekscommissie die onderzoek doet naar de omstandigheden rond de Turkse couppoging in juli.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In die commissie zouden experts uit de Verenigde Staten, Duitsland, Nederland en andere landen plaats moeten nemen. De Turkse autoriteiten hebben in Nederland een onderzoek gestart naar de beweging van Gülen, waarvoor een Amerikaanse advocaat is ingeschakeld.

Dagelijks worden nog steeds tientallen mensen opgepakt in Turkije. Donderdag gaf de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan dat hij de noodtoestand in het land wil verlengen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.