buitenland

Erdogan wil ook meedoen: dit gebeurt er rond slag om Mosul

17 oktober 2016

Eindelijk is het zover: met de aankondiging van de Iraakse premier Haider al-Abadi is de slag om Mosul echt begonnen. Troepen van verschillende pluimage trekken op om Islamitische Staat (IS) misschien wel de beslissende klap toe te brengen.

Het Iraakse leger, dat samen met de Koerdische milities het leeuwendeel van de operatie voor zijn rekening neemt, zegt dat de terreurbeweging maandag een forse klap heeft moeten incasseren. Een legerwoordvoerder meldde aan de Amerikaanse tv-zender CNN dat er binnen IS-gelederen heel veel doden zijn gevallen, en ook dat er flink wat materieel is vernietigd.

Mosul was de eerste grote IS-trofee

Het gaat om een megaoperatie – en dat is dan ook hard nodig. Mosul was in de zomer van 2014 de eerste grote trofee die IS (toen nog ISIL), wist te veroveren. Dat de miljoenenstad in Noord-Irak in een soort blitzkrieg onder de voet werd gelopen, was een enorm succes voor de terreurformatie van leider Abu Bakr Al-Baghdadi. Maar twee jaar later verliest IS rap terrein.

Het verlies van Mosul zou wel eens de genadeklap kunnen zijn, in elk geval voor de positie in het Midden-Oosten. Volgens het Iraakse leger rukken de militairen en hun bondgenoten op naar Hamdaniyah ten zuidoosten van Mosul. CNN meldde tevens dat IS ertoe is overgegaan om olievelden in de fik te stegen. Een soort tactiek van de verschroeide aarde – het moet het zicht ontnemen van het Iraakse leger, zodat de opmars in de richting van Mosul in de soep loopt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Turkije wil vinger in de pap

De grote troepenmacht – 54.000 Iraakse soldaten en 40.000 peshmerga (de Iraaks-Koerdische strijders) – krijgen luchtsteun van de internationale coalitie, die onder leiding staat van de Verenigde Staten. De jets bestookten vandaag al een aantal doelen in de buurt van Mosul. Turkije probeert zich intussen in het strijdgewoel te wurmen. Het kan niet zo zijn dat wij geen enkele rol spelen bij de inname van Mosul, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. ‘Wat zeggen ze allemaal? Dat wij Mosul niet kunnen binnentrekken? We hebben een 350-kilometer lange grens met Irak!’ fulmineerde Erdogan op tv.

Turkije mag van hem niet aan de zijlijn blijven staan. ‘We zullen deel zijn van de operatie, en rond de tafel zitten. Onze broeders en verwanten zijn daar.’ Ankara is bevreesd voor wat er na de eventuele verovering van Mosul gaat gebeuren. De Turken denken dat de overwegend sjiitische regering van Irak de soennieten gaat verdrijven – etnische zuivering dus. Aan de vooravond van het offensief tegen IS liepen de spanningen tussen Irak en Turkije hoog op. De inzet van dit conflict: de aanwezigheid van een contingent Turkse soldaten in een kamp in Noord-Irak. Weg daar, dreigde de Iraakse premier Al-Abadi: Turkije riskeert een regionale oorlog.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.