buitenland

UKIP-europarlementariër Steven Woolfe in ziekenhuis na ‘gevecht met partijgenoot’

Door Bauke Schram - 06 oktober 2016

Europarlementariër Steven Woolfe, de favoriet om de nieuwe partijleider van UKIP te worden, is in het ziekenhuis beland. Een opstootje tussen Woolfe en een andere UKIP-europarlementariër zou volledig uit de hand zijn gelopen.

De situatie is ernstig, maar het gaat steeds beter, melden Franse autoriteiten. Woolfe is zeker twee uur buiten bewustzijn geweest. Een groot aantal politici heeft hem beterschap gewenst.

Woolfe zou overwegen over te lopen naar de Conservatieven

UKIP-1200x800Kan nieuwe UKIP-leider crisis bezweren zonder Farage?

In Straatsburg zou Woolfe een meeting met partijgenoten hebben georganiseerd om ‘wat feiten duidelijk te maken’ en de spanningen binnen de partij bespreekbaar te maken. Na het opstappen van Diane James, is Woolfe de waarschijnlijke opvolger van oud-leider Nigel Farage.

De Franse politie heeft volgens Britse media Mike Hookem in beeld. De UKIP-defensiewoordvoerder en voormalig militair zou op de vuist zijn gegaan met Woolfe toen de meeting uit de hand liep. Ze zijn de kamer uitgegaan, waarna Woolfe in de gang is neergeslagen.

Steven Woolfe zou tijdens de eerste leiderschapsstrijd al een kanshebber zijn geweest, maar zijn lidmaatschap was verlopen. De afgelopen dagen deden geruchten de ronde dat de europarlementariër overweegt over te stappen naar de Conservatieven. Tijdens het partijcongres zou de Britse premier Theresa May indruk op hem hebben gemaakt.

‘Hookem sloeg Woolfe meerdere keren’

Dat zou de aanleiding zijn voor de aanvaring met Hookem, melden bronnen binnen Westminster. Hookem zou zijn jas uit hebben getrokken en hebben gezegd: ‘Laten we dit buiten afhandelen.’ Daarna zouden de twee politici verwikkeld zijn geraakt in een felle ruzie, waarbij Hookem ‘Woolfe meerdere keren heeft geslagen’.

De BBC meldt dat Woolfe ook een epileptische aanval kreeg, en last heeft gehad van bloedingen in de hersenen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.