buitenland

Gedoe over Spaanse hulp aan Russische vloot: wat is er loos?

Door Tom Reijner - 26 oktober 2016

Spanje hinkt op twee gedachten: laten we de Russische vloot met de Admiral Kuznetsov die deze dagen via de Noordzee afzakt naar de Middellandse Zee, wel of niet bijtanken? Eerder besloten de Spanjaarden van wel, maar daar is flinke kritiek op gekomen.

Guy Verhofstadt bijvoorbeeld, leider van de liberale fractie in het Europees Parlement. Hij noemt het feit dat Spanje, naast EU-lidstaat ook partij bij de NAVO-  de Russische oorlogsvloot helpt bij de Spaanse enclave Ceuta, schandalig. ‘Spanje ondertekende vorige week een Europese verklaring over de oorlogsmisdaden in Aleppo, vandaag helpt het de vloot bijtanken die onderweg is om nog meer wreedheden te plegen. Seriously?’, schrijft de Belg op Twitter.

Spanje lijkt geschrokken na kritiek

NAVO-baas Jens Stoltenberg uit zich wat diplomatieker. Elk land kan volgens hem bepalen of het een schip wel of niet bevoorraadt of laat bijtanken. ‘Maar tegelijkertijd zijn we bezorgd, en ik zeg dat met nadruk, over het feit dat deze vloot kan bijdragen aan het opvoeren van de bombardementen op Aleppo. Ik geloof dat alle NAVO-landen hiervan op de hoogte zijn.’ Rusland is bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, en in die hoedanigheid voert het luchtaanvallen uit op rebellenbolwerken in Syrië.

Ook het Verenigd Koninkrijk liet al weten ‘extreem bezorgd’ te zijn. ‘Wat de NAVO nu zou moeten doen, is eensgezind naast elkaar staan,’ zegt minister van Defensie Michael Fallon. Spanje lijkt geschrokken door alle kritiek en twijfelt nu openlijk over de beslissing. Het zou erop neer kunnen komen dat het gigantische vliegdekschip Admiral Kuznetsov niet aanmeert in Ceuta, maar de meevarende tanker en andere begeleidende schepen wel. De Russische ambassade in Spanje heeft intussen laten weten dat het al geen brandstof meer wil. Het verzoek daartoe wordt ingetrokken.

Zo nieuw is dit allemaal niet

Wat is het probleem? Het heeft hoe dan ook te maken met spanningen tussen de NAVO (de Verenigde Staten en de EU in het algemeen) en Rusland. Die zijn de afgelopen tijd verder opgelopen door de plaatsing van Russische raketten in de Baltische staten, maar vooral ook door de aanhoudende bombardementen op Aleppo. Daarbij vallen veel burgerslachtoffers. Eerder ondertekende onder meer Spanje een EU-verklaring waarbij de ‘oorlogsmisdaden’ in Aleppo worden afgekeurd.

Het is overigens geen noviteit dat Russische schepen mogen bijtanken in Ceuta. Tegenover The Telegraph zegt een woordvoerder van het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat marineschepen uit Rusland ‘al jaren’ havens in Spanje aandoen. Volgens de Spanjaarden valt de enclave in Noord-Afrika buiten de NAVO-verdragen. Sinds 2010 meerden er zeker zestig Russische militaire schepen aan in Ceuta, aldus de Britse krant.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.