buitenland

Drie Nederlanders neergestoken in Marokko door ‘verwarde man’

Door Emile Kossen - 05 oktober 2016

Drie Nederlandse toeristen zijn dinsdag neergestoken in de Marokkaanse kuststad Casablanca. De politie kon snel ingrijpen, waardoor groter leed werd voorkomen.

De Nederlanders, een 57-jarige vrouw, haar 30-jarige zoon en een 27-jarige dochter, liepen dinsdagmiddag dichtbij de Hassan II-moskee in Casablanca – een van de grootste moskeeën ter wereld – toen een 28-jarige man hen aanviel met een mes.

Ze raakten ernstig gewond, maar zijn niet in levensgevaar, meldt het Marokkaanse persbureau MAP. De dader ‘dook vanuit het niets op,’ zegt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De vrouw en zoon wonen in Vught, de dochter in Amsterdam.

Politie kon snel ingrijpen
Politieagenten die toevallig in de buurt waren, probeerden de man te overmeesteren. Daarbij werd een agent geraakt in zijn been, schrijft de politie van Casablanca in een statement. Wel konden verdere slachtoffers worden voorkomen.

De dader kwam ‘verward’ en ‘hysterisch’ over, aldus de politie, die nog onderzoek doet naar de precieze identiteit en het motief van de man. Hij bleek twee messen bij zich te hebben, die in beslag zijn genomen. De slachtoffers zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Grote dreiging van jihadisten
Marokko – een populaire vakantiebestemming onder Nederlanders – kampt de laatste maanden met een hoge terreurdreiging. Maandag nog werd een terreurcel van Islamitische Staat (IS) opgerold.

Tien vrouwen werden opgepakt. Ze zouden van plan zijn geweest om aankomende vrijdag bomaanslagen uit te voeren in onder meer Rabat en Tanger.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.