buitenland

Vrouw van Assad geeft zeldzaam interview: ‘Ik blijf in Syrië’

Door Elif Isitman - 18 oktober 2016

Voor het eerst in acht jaar geeft Asma al-Assad, de vrouw van de Syrische president Bashar al-Assad, een interview af. Ze zegt onder meer dat ze de kans heeft gekregen om het door oorlog verscheurde Syrië in vrijwillige ballingschap te verlaten, maar dat ze dat ‘stomme idee’ heeft afgewezen.

Ze spreekt met een weinig kritische journalist van de Russische zender Rossija 24. Rusland is een bondgenoot van het Syrische regime.

Vijanden deden aanbod

Volgens de Syrische first lady hebben vijanden van haar man haar het aanbod gedaan om met haar kinderen het land te verlaten. ‘Je hoeft geen genie te zijn om te weten wat deze mensen echt willen. Het gaat niet om mijn veiligheid of om dat van mijn kinderen. Het is een moedwillige poging om het vertrouwen van mensen in hun president aan gruzelementen te slaan,’ aldus Assad. Ze specificeerde niet precies wie het aanbod deed.

De vijanden van Assad zijn legio: zowel landen als Turkije en Amerika willen hem van het toneel zien verdwijnen, als de verschillende rebellenmilities die in het land tegen zijn leger vechten. Ook terreurbeweging Islamitische Staat (IS) wil het Assad-regime ten val brengen.

‘Ik ben hier vanaf het begin van de oorlog gebleven, en heb er nooit aan gedacht om ergens anders te zijn,’ aldus de presidentsvrouw. Ze kwalificeert het aanbod als een ‘stom idee’.

Populair onder aanhangers

De vrouw van Assad is van Syrische afkomst maar werd geboren, getogen en opgeleid in Groot-Brittannië. Ze studeerde ICT en Franse literatuur aan het prestigieuze Kings College in Londen. Hierna werkte ze een tijdlang in de biotechnologische en farmaceutische industrie. Ze zou Assad op een vakantie in Syrië hebben ontmoet. De twee trouwden in 2002, in hetzelfde jaar dat Assad president werd.

Asma al-Assad werd tot voor de start van het conflict in Syrië altijd als een humanitair betrokken presidentsvrouw gezien. De modebewuste Assad werd niet zelden vergeleken met de Britse prinses Diana.

In 2011 publiceerde het Amerikaanse tijdschrift Vogue nog een uitgebreid profiel over haar als stijlicoon, getiteld A Rose in the Desert. Het stuk werd na het begin van de oorlog en een stormloop van kritiek snel offline gehaald. Onder aanhangers van het regime is Asma al-Assad nog altijd zeer populair.

Ze reist naar eigen zeggen veel door haar eigen land om met de bevolking te praten. ‘Ik wil me niet laten isoleren van het gewone leven,’ zegt ze. Op het Instagram-account van de Syrische regering prijken dan ook veel foto’s van Asma die met ‘gewone burgers’ praat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.