buitenland

Probeert IS moraal op te krikken met bloedbad in Kirkuk?

Door Tom Reijner - 21 oktober 2016

Islamitische Staat (IS) geeft zich niet zomaar gewonnen. Uit wraak voor het offensief bij Mosul slaat de terreurbeweging terug in Kirkuk, en heeft het honderden families gekidnapt.

Mogelijk worden deze gezinnen – zo’n vijfhonderd in totaal- door de terroristen ingezet als menselijk schild, wanneer het Iraakse leger de stad bereikt, zeggen de Verenigde Naties.

Angst drijft inwoners uit Mosul

De organisatie baseert zich op bronnen binnen het bewuste gebied. De mensen zijn afkomstig uit omringende dorpen. IS zou ook nog eens veertig mensen hebben vermoord, aldus de Verenigde Naties. Dit soort angstaanjagende berichten zal de vluchtelingenstroom uit de Noord-Iraakse stad alleen maar doen toenemen.

Er is toch al de vrees dat er veel burgerslachtoffers zullen vallen, als de Koerdisch-Iraakse coalitie – met luchtsteun van de Amerikanen – eenmaal de stad binnentrekt. IS zint op wraak vanwege de aanval op hun bolwerk in Noord-Irak. Kirkuk – een stad op zo’n 290 kilometer ten noorden van Bagdad en 170 km ten zuiden van Mosul – werd vrijdag onder vuur genomen.

‘Aanval is afgeslagen’

Zelfmoordterroristen bliezen zich op bij politiebureaus en een elektriciteitscentrale. De aanval zou zijn afgeslagen door Iraakse veiligheidstroepen, maar er zijn nog altijd berichten dat er wordt geschoten in de multi-etnische stad, die zowel wordt geclaimd door Irak als door de autonome Koerdische regio.

Er zouden zeker negentien doden zijn gevallen. Daarbij zijn ook de gewapende extremisten. De aanval is uitgevoerd door IS, zegt de terreurbeweging zelf volgens de BBC. Volgens de lokale autoriteiten is de aanval het werk van slapende terreurcellen, en is de situatie inmiddels onder controle. Maar waarom kiest het wraakzuchtige IS nu juist voor Kirkuk?

Aan zelfvertrouwen winnen

De gouverneur van Kirkuk, Najm al-Din Karim, zegt tegen Rudaw dat IS hiermee probeert zelfvertrouwen te winnen. ‘Met dit soort acties proberen ze hun moraal op te krikken, nu ze worden verslagen in Mosul,’ zegt hij. Het is volgens hem een strategische zet: de aandacht afleiden van de nakende nederlaag in Mosul, chaos creëren in Kirkuk, zodat de geallieerden hun focus verschuiven.

Irak is optimistisch gestemd over de opmars van de eigen troepen. Zelfverzekerd liet premier Haider al-Abadi weten dat het allemaal sneller gaat dan verwacht. ‘De strijdkrachten rukken sneller naar de stad op dan wij dachten en sneller dan wij in onze campagne hebben gepland,’ zei Al-Abadi tegen vertegenwoordigers van diverse landen die in Parijs zijn samengekomen om zich te buigen over de toekomst van Mosul.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.